Ovako monasi spremaju makarone na Svetoj Gori: Ukus koji smiruje dušu

Vesti 21.10.2025 18:46 1

U manastirskoj kuhinji nema brzine, nema viška, nema suvišnih začina

monasi

Shuterstock

Na Svetoj Gori, u tišini maslina i mirisu tamjana, vreme kao da sporije teče. Tamo gde su dani obojeni molitvom i radom, hrana se ne doživljava kao luksuz, već kao zahvalnost - dar prirode i Božje dobrote.

Manastirska kuhinja

U manastirskoj kuhinji nema brzine, nema viška, nema suvišnih začina. Sve ima meru, ritam i smisao. Testenina se kuva u velikom loncu posoljene vode, dok se u tavi polako prži crni luk na maslinovom ulju, uz neizostavan beli luk koji daje toplinu i miris.

Kada luk postane staklast, dodaje se svež paradajz - oguljen, sitno seckan, i uz kap-dve maslinovog ulja pretvara se u sos pun ukusa i boje. Dodaju se samo so, biber i prstohvat origana – ništa više.

Recept za "Hilandarske makarone"

Sastojci:

  • 400 g makarona (ili druge testenine po izboru),
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka,
  • 2 čena belog luka,
  • 3-4 zrela paradajza ili 1 konzerva pelata
  • Prstohvat origana,
  • So i biber po ukusu
  • Svež peršun ili bosiljak
makarone

Shutterstock

 

 

Priprema:

Testeninu skuvati u dosta vode sa malo soli, dok ne omekša, ali da zadrži oblik. Na maslinovom ulju propržiti sitno seckan crni luk, pa dodati beli luk.

Kada zamiriše, dodati paradajz i pustiti da se lagano kuva dok ne postane gust sos.Dodati origano, so i biber, pa na kraju umešati skuvane makarone.

Sve zajedno ostaviti minut-dva na vatri da se ukusi prožmu.Posuti svežim peršunom i servirati uz krišku hleba.

Ukus koji smiruje dušu

Iako jednostavan, ovaj obrok u sebi nosi duh zajedništva i molitve. Monasi veruju da se kroz skromnu, ali pažljivo pripremljenu hranu može osetiti Božja blizina. Ove makarone nisu samo obrok - to je povratak miru, tišini i zahvalnosti, piše Informer.

Bonus video:

 

@najzena.rs ZAŠTO TREBA IZBEGAVATI TESTENINU U OBLIKU MAŠNICE? #najzena #zena #fypシ゚ #foryou #viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (1)
Loading
Beograđanka
22.10.2025 19:00

Ovo jelo je poznato kao pasta arabijata. Nema mnogo sastojaka, ali je ukusno. Sve je to ok, ali hleb uz makarone?!?