Na pijaci izgleda savršeno, ali se raspadne u buretu pre januara: Evo koje sorte kupusa NIKAKO ne treba da kiselite

Slobodanka Ćorić Vesti 21.10.2025 11:44 1

Ako voda postane mutna, listovi se raspadnu ili se pojavi sluz – kupus je propao

kupus

Shutterstock

Greška koju mnogi prave prilikom kiseljenja kupusa krije se u – pogrešnom izboru sorte. Na pijaci izgleda savršeno: velike, sjajne glavice koje obećavaju odličnu zimnicu, ali već do decembra – raspadnu se, dobiju neprijatan miris i od kiselog kupusa nema ništa.

Problem je jednostavan: nisu svi kupusi za kiseljenje. Sorte sa tankim listovima i laganim glavicama namenjene su svežoj upotrebi, ne fermentaciji. Takav kupus brzo pusti vodu, omekša i ne izdrži do zime.

Ako želiš da zimnica potraje do proleća, biraj proverene sorte – futoški kupus (klasika koja traje mesecima), Bravo F1 (pouzdan i postojan hibrid) ili varaždinski kupus, koji se sporije kiseli, ali odlično čuva čvrstinu i aromu.

Pravila uspešnog kiseljenja:

  • biraj teške, zbijene glavice
  • ne kiseli kupus koji je bio izložen mrazu
  • sve mora biti potpuno potopljeno u vodi
  • redovno skidaj penu i po potrebi dodaj malo vinskog sirćeta

Ako voda postane mutna, listovi se raspadnu ili se pojavi sluz – kupus je propao.

Dakle, ne gledaj samo izgled na pijaci – pitaj za sortu. Pravi kupus za kiseljenje mora da bude čvrst, izdržljiv i mirisan, baš kao onaj koji su kiselile naše bake i koji traje do proleća.

Komentari (1)
Loading
macak
21.10.2025 13:58

ma mnogo vi znate