Au, stranci ocrnili jela u kojima se dave ljudi iz Srbije! Morate da vidite ovu njihovu listu, groze se hrane na kojoj smo odrasli

Vesti 20.10.2025 15:32 0

Iako su mnoga od ovih jela duboko ukorenjena u domaćoj tradiciji, stranci ih očigledno doživljavaju drugačije.

Shutterstock/OsherR

Shutterstock/OsherR

Svetski poznati kulinarski portal Taste Atlas, koji redovno rangira najpoznatija jela iz celog sveta, objavio je listu srpskih specijaliteta koje stranci ocenjuju kao najmanje privlačne. Iako su mnoga od ovih jela duboko ukorenjena u domaćoj tradiciji, stranci ih očigledno doživljavaju drugačije.

Za mnoge u Srbiji, lista će verovatno izazvati osmeh – ili čak neslaganje.

10. Popara

Popara je starinsko balkansko jelo nastalo kao način da se iskoristi stari hleb i nahrani porodica. Iako varijacije postoje širom regiona, osnova je uvek ista: hleb natopljen mlekom, vodom ili čajem dok ne omekša. Najčešće se jede topla, za doručak, i mnogima budi uspomene iz detinjstva.

 

9. Makovnjača
Makovnjača je kolač sa makom između slojeva testa, često obogaćen suvim grožđem, bademima, medom ili narandžinom korom. Idealna makovnjača nije previše slatka, a prepoznaje se po spiralnom preseku. Obično se posipa šećerom u prahu i jede uz čaj ili kafu, posebno tokom zimskih praznika.

 

8. Škembe čorba
Priprema škembe čorbe je zahtevna i dugotrajna. Tradicionalno se služi uz sirće, pavlaku i topli hleb, a dobro se slaže i sa sezonskim salatama. Danas se najčešće može probati u kafanama koje čuvaju staru tradiciju.

 

7. Riblji paprikaš
Riblji paprikaš je riblji gulaš kuvan u velikom kotliću na otvorenoj vatri, pripreman od raznih rečnih riba. Prepoznatljiv je po obilju mlevene crvene paprike, koja mu daje karakterističnu boju i blagu ljutinu. Iako je regionalno popularan, strani gosti ga nisu uvrstili među omiljena jela.

 

6. Leskovačka kavurma
Ova specijalnost nastaje dugim prženjem svinjskih čvaraka dok se mast potpuno ne istopi. Ponekad se dodaju i iznutrice poput pluća, jetre i delova glave, koje se sitno seckaju i mešaju. Tradicionalno se priprema u hladnijim mesecima i najpoznatija je u Leskovcu.

 

5. Srpska salata
Srpska salata je lokalna varijacija šopske salate, ali bez sira. Povrće poput paradajza, krastavca, paprika i luka se začini uljem, sirćetom, solju i biberom. Letnja osvežavajuća verzija ove salate posebno je popularna među domaćim gurmanima.

 

4. Čorba od spanaća

Ova supa, poreklom iz Srbije, pravi se od svinjske masti, spanaća, luka, belog luka, brašna i mleka. Spanać se prvo blanšira, zatim se luk i beli luk proprže u masti, dodaje brašno, mleko i spanać, pa se sve kuva dok čorba ne zgusne. Za bogatiji ukus često se dodaje kašika pavlake.

 

3. Rezanci s makom
Rezanci s makom su jednostavno i hranljivo jelo – široka, tanka testenina preliva se rastopljenim puterom, a potom posipa mlevenim makom i šećerom. Nekada raskošni desert, danas je popularan kao slatki obrok ili desert, a slične verzije postoje širom Srednje i Istočne Evrope.

 

2. Pihtije
Pihtije se prave od jeftinijih delova svinjetine poput glave, butkice ili kolenice, kuvanih sa biberom, lukom, šargarepom i lovorovim listom dok meso ne omekša i ne odvaja se od kosti. Nakon hlađenja, meso se steže u želatinastu masu. Služe se hladne, sečene na kriške, uz turšiju i rakiju.

 

1. Živa pljeskavica
Živa pljeskavica je proglašena za najlošije ocenjeni srpski specijalitet. Nastala je u selu Sedlari kod Valjeva, kao modernija verzija jela koje su nekada jeli radnici u državnim restoranima bivše Jugoslavije. Sirova pljeskavica se stavlja u toplu lepinju i posipa solju i paprikom, dok se čeka glavno jelo sa roštilja.

Komentari (0)
Loading