Ne treba vam nož: Ovim jednostavnim trikom kupus salata bude poput one iz restorana

Slobodanka Ćorić Vesti 13.10.2025 11:05 0

Ako ga isečete previše sitno, kupus se pretvori u kašu. Ako je previše krupan, ne upija začine i nezgodan je za jelo

kupus

Shutterstock

Svež kupus je odličan dodatak svakom jelu — bilo da ga služite uz meso, variva ili kao salatu, sa prelivom ili bez njega. Ali, jedno je sigurno: priprema zna da oduzme vreme, posebno ako se seckanje ne obavi kako treba.

Zašto klasično seckanje često ne uspeva

Ako ga isečete previše sitno, kupus se pretvori u kašu. Ako je previše krupan, ne upija začine i nezgodan je za jelo. Zato je važno pronaći „zlatnu sredinu“ – i tu nastupa trik koji menja sve.

Zaboravite na noževe i rende – koristite ljuštilicu!

Za savršeno tanke i ravnomerno iseckane listove kupusa, umesto noža upotrebite običnu ljuštilicu za povrće.

Evo kako da to uradite:

Glavicu kupusa prepolovite, pa podelite na četvrtine.

Stavite četvrtinu na dasku.

Ljuštilicom povlačite gore–dole po unutrašnjem delu kupusa.

Rezultat? Kupus će biti savršeno tanak, mekan, lako će upiti začine i ravnomerno se rasporediti u salati.

Za dodatni ukus, dodajte:

  • so i malo šećera (da pojača ukus),
  • ulje i sirće po ukusu,
  • oko 100 ml vode – da kupus još malo omekša.

Sve dobro izmešajte i ostavite da odstoji 15 minuta pre serviranja. Salata će biti sočna, mekana i savršeno začinjena – kao iz restorana!

Komentari (0)
Loading