Par kašika hrskave granole, hladno biljno mleko ili jogurt uz dodatak voća, je doručak koji prija tokom svih godišnjih doba.
Tokom leta gralnola se najčešće služ uz jogurt i dodatak svežeg bobičastog voća, dok zimi možete kombinovati sa svežim bananama, zamrznutim voćem.
Granola mi neretko bude i desert, užina koja se grick između obroka, onako sama za sebe.
Sastojci
- 3 šolje krupnih ovsenih pahuljica
- 1 šolja orašastih plodova po želji (kod mene kombinacija badema, lešnika, oraha)
- 2 kašike semenki bundeve
- 1 kašika lanenog semena
- 1/3 kašičice cimeta
- Prstohvat soli
- 3 pune kašike tečnog zaslađivača ( avorov sirup, med, agavin sirup)
- 2 pune kašike putera od kikirikija ili sugog putera po želji
Priprema
- Uključti rernu na 180C, pleh za pečenje iz rerne obložiti papirom za pečenje (Ako vam je jaka rerna pecite je na 160C).
- Orašaste plodove i semenke usitnit kratko u seckalici ili ručno na krupnije komade.
- U velikoj činiji pomešati sve suve sastojke: ovsene pahuljice, orašaste plodove, semenke i začine.
- Karamel krem: izmepati u posebnoj posudi puter od kikirikija i med, da se dobije fini karamel.
- Izmešati ove dve smese da se ovas i karamel lepo povežu. Pesuti granolu na pleh obložen papriom za pečenje i peći ukupno oko 15 minuta da se dobije fina zlatna boja granole. Obratiri pažnju da vam ne zagori jer je svaka rerna različita.
- Granola treba da je zlatno smeđe boje. Ostavite je da se potpuno ohladi minimum 1h.
- Nakon hlađenja je odložite u staklenu teglu. Odlična ide uz mleko ili jogurt.