Iako se voće obično smatra sinonimom za zdravlje, poznati harvardski gastroenterolog dr Saurab Sethi otkriva da nije sve voće jednako dobro za našu probavu. Naprotiv, jedno od najpopularnijih voćki na svetu stavio je čak na “crnu listu”. Na dnu njegove liste našle su se prezrele banane – voće koje mnogi smatraju zdravim međuobrokom. Međutim, doktor upozorava da su prepune šećera i jednom ih je čak opisao kao “čokoladice u žutoj kori”.
Kako banane sazrevaju, nivo otpornog skroba i vlakana opada, dok se sadržaj šećera značajno povećava. To znači da prezrele banane podižu nivo šećera u krvi i pružaju manje hranljivih materija korisnim crevnim bakterijama.
Zbog toga ih je poznati gastroenterolog odlučno svrstao na svoju “crnu listu”, dok blago zelene banane dobile ocenu 5/10, jer sadrže više vlakana korisnih za zdravlje srca, creva i metabolizma, prenosi Daily Mail.
Zdravi, ali ne savršeni izbori
Na donjem delu liste našli su se i grožđe i narandže. Iako grožđe sadrži vitamin C i kalijum, u poređenju sa drugim vrstama voća ima nižu nutritivnu vrednost, pa nije najbolji izbor za zdravlje creva. Narandže su bogate folatom i antioksidansima, ali jedno istraživanje pokazalo je povezanost između prekomerne konzumacije citrusnog voća i povećanog rizika od raka kože.
Ipak, stručnjaci podsećaju da je vitamin C i dalje ključan za zdravlje kože, kostiju i krvnih sudova, te da ga telo ne može skladištiti – zato ga je neophodno redovno unositi kroz ishranu.
U sredini liste nalazi se voće koje se preporučuje za uravnoteženu probavu – jabuke, kruške i dinje. Ovo voće sadrži dovoljno vlakana i vode, što doprinosi zdravom radu creva i olakšava varenje.
Iako ne sadrži spektakularne količine antioksidanasa kao bobičasto voće, njihov pozitivan efekat na probavu i nizak glikemijski indeks čine ih čestim izborom nutricionista.
Neprikosnoveni kraljevi zdravih creva
Na samom vrhu dr Sethijeve liste nalaze se borovnice i nar (šipak) – dve voćke koje snažno štite organizam iznutra. Borovnice su bogate antioksidansima koji pomažu telu u borbi protiv slobodnih radikala, povezanih sa bolestima poput dijabetesa i raka.
Nar je još jači saveznik creva – sadrži elagitanine, polifenole koji smanjuju upale i jačaju crevnu mikrofloru. Prema istraživanju Univerziteta u Barseloni, ishrana bogata polifenolima može smanjiti rizik od srčanih bolesti za čak 46%.
Zaključak dr Sethija je jasan:
“Nije svo voće jednako dobro za creva. Neke vrste podstiču zdravlje, dok druge mogu doprineti upali i probavnim smetnjama.”
Dakle, ako želite da učinite nešto dobro za svoj organizam, umesto prezrele banane – posegnite za borovnicama ili narom. Vaša creva će vam biti zahvalna.
Pravda za banane
11.10.2025 10:48Pre nekoliko godina su neki isto ovako utvrdili da zbog nekih drugih korisnih svijstava treba jesti bas prezrele banane. Biće da je davnašnja mudrost da treba biti umeren u svemu jedina prava istina.