Vreme postaje sve hladnije, ali to ne znači da baštovanstvo mora da prestane. Postoje određene vrste povrća koje mogu uspevati čak i kada se sade u oktobru. Rezultat? „Drugo proleće“ u jesen – period kada možete uživati u ukusnom, domaćem povrću čak i kada je napolju sveže.
Naravno, nije svo povrće pogodno za hladnije klime. U nastavku su preporuke stručnjaka o vrstama koje vredi saditi u oktobru – one koje mogu podneti niske temperature i nastaviti da rastu i tokom hladnijih meseci.
Vreme postaje sve hladnije, ali to ne znači da baštovanstvo mora da prestane. Postoji nekoliko vrsta povrća koje mogu uspevati čak i kada se sade u oktobru. Rezultat?
„Drugo proleće“ tokom jeseni – period kada možete uživati u ukusnom, domaćem povrću čak i kada je napolju hladno.
Naravno, ne uspeva svo povrće u hladnijim klimatskim uslovima. Stručnjaci su otkrili koje sorte preporučuju za sadnju u oktobru – onima koje mogu da podnesu niske temperature.
Zelena salata
Ukusna je i savršena za jesenju sadnju. Angela Džad, osnivačica „Growing in the Garden“, preporučuje direktnu setvu zelene salate na svakih 1 do 2 nedelje za kontinuiranu berbu. Novim semenkama je potrebno često zalivanje.
Shutterstock
Jesenja proizvodnja zelene salate ima i svojih prednosti u odnosu na prolećnu. „Salata uzgajana u jesen je slađa, a listovi su hrskaviji nego u proleće u mojoj toploj klimi“, dodaje za sajt Martha Stewart.
- Vreme berbe: Mali listovi za 25 do 30 dana, glavice za 45 do 60 dana
- Veličina: 15 do 30 cm visine
- Zahtevi za negu: Puno ili delimično sunce; rastresito, bogato, dobro drenirano zemljište; često zalivanje
Rotkvice
Rotkvice su jednostavne za uzgoj i brzo sazrevaju. Hladnije jesenje vreme doprinosi da ostanu hrskave i blagog ukusa.
Shutterstock
„Slažem rotkvice između sporije rastućih biljaka“, dodaje Džadova. „One sazru taman kad većim biljkama zatreba prostor.“
- Vreme berbe: 25 do 35 dana
- Veličina: 10 do 20 cm visine x 15 do 23 cm širine
- Zahtevi za negu: Jako sunce; rastresito zemljište
Šargarepa
Šargarepa je odlična biljka za hladnije vreme, jer sveži večernji sati pomažu koncentraciji šećera u biljci; blagi mraz poboljšava njenu slatkoću. Džad preporučuje da se zemljište tokom klijanja ravnomerno održava vlažnim i da se biljke rano prorede.
Shutterstock
„Volim da koristim sloj burlapa kako bih zadržala vlagu i pomogla klijanju semena“, kaže. „Popunjavam prazna mesta u lejama šargarepom da bismo imali dovoljno za jelo i uživanje.“
- Vreme berbe: 60 do 90 dana, u zavisnosti od sorte
- Veličina: 30 do 45 cm visine x 2,5 do 5 cm širine
- Zahtevi za negu: Puno sunce; vlažno, dobro drenirano zemljište
Cvekla
Cvekla „stalno raste u hladnijem vremenu i postaje slađa nakon blagog mraza“, kaže Džadova.
Shutterstock
Potrebno je održavati ujednačenu vlažnost zemljišta kako bi koren ostao nežan. Najbolje od svega – jestivi su i listovi i koren, a odlični su za razna ukusna jela.
- Vreme berbe: Listovi za 25 do 30 dana, koren za 50 do 70 dana
- Veličina: 20 do 25 cm visine x 30 cm širine
- Zahtevi za negu: Jako sunce; rastresito zemljište kako bi se gomolj pravilno razvio
Rukola
Rukola brzo sazreva i uspeva kada su noći hladne, što je čini savršenom za jesen. Džadova preporučuje sadnju na svakih 10 do 14 dana – važno je da se biljke ne isuše.
Shutterstock
„Gajim rukolu da bih njome prelivala domaću picu“, kaže. „Takođe ostavim neke biljke da procvetaju zbog oprašivača dok čekamo prolećne cvetove.“
- Vreme do berbe: Mali listovi za 20 do 25 dana, zrela biljka za 35 do 45 dana
- Veličina: 20 do 90 cm visine x 30 do 45 cm širine
- Zahtevi za negu: Jako sunce; bogato, dobro drenirano zemljište
Beli luk
Beli luk može da se sadi od oktobra do novembra, napominje Džini Rozenkranc sa ,,Fakulteta za poljoprivredu i prirodne resurse na Univerzitetu Merilend". Čenovi se sade nakon što prođe prvi mraz – najbolje uspeva u hladnom zemljištu.
Shutterstock
Pošto je veoma svestran sastojak, biće dobrodošao dodatak vašoj bašti.
- Vreme do berbe: Zavisi od sorte
- Veličina: 30 cm do 1 m visine x 5 do 15 cm širine
- Zahtevi za negu: Jako sunce; vlažno, ilovasto zemljište
Bonus video:
Možda vas zanima…