Ljuštite krompir pre kuvanja? Odmah prestanite to da radite, evo zašto je pogrešno

Vesti 09.10.2025 09:01 0

Saznajte zašto na krompiru treba da ostane kora kada ga kuvate i pečete.

krompir

Shutterstock

Krompir je jedna od omiljenijih i najčešće korišćenih namirnica u domaćinstvima, a priprema se na bezbroj načina – kuva, peče, prži, u varivima, čak i u testima i slatkišima. Međutim, mnogi ga automatski ljušte pre kuvanja, ne znajući da time bacaju najzdraviji deo.

Kora je bogata vitaminima i mineralima

Nutricionisti ističu da je kora krompira prava riznica hranljivih materija, jer sadrži dijetetska vlakna koja pospešuju varenje i produžavaju osećaj sitosti, kao i vitamine B kompleksa i vitamin C. Osim toga, bogata je kalijumom, magnezijumom, gvožđem i antioksidansima koji jačaju imunitet i štite ćelije od starenja.

krompir

Shutterstock

 

 

Da biste iskoristili sve koristi kore, važno je da krompir temeljno operete pre pripreme, jer se na njoj mogu zadržati ostaci zemlje ili pesticida. U tom slučaju se preporučuje korišćenje organskog krompira, a za pranje koristite četkicu i toplu vodu.

Krompir sa korom ne samo da je zdraviji, već i ukusniji. Pečen krompir sa korom spolja je hrskav, a iznutra mekan. I kuvani krompir zadržava više hranljivih sastojaka kada se kuva sa korom, jer se manje njih ispira u vodi. Kora može da se koristi i u pireu, kada je dobro izgnječena, dodaje rustičnu teksturu i puniji ukus.

Kada ipak treba ljuštiti krompir?

Postoje situacije kada ljuštenje jeste preporučljivo. Ako je krompir star, kora može postati gorka i previše tvrda. Takođe, ako primetite zeleni sloj ili klice, obavezno ih uklonite jer sadrže solanin, prirodni toksin koji može biti štetan u većim količinama.

Komentari (0)
Loading