Mekano, ukusno, topi se u ustima: Kako da meso za gulaš ne bude žilavo?

Nedeljko Tišanović Vesti 06.10.2025 10:27 0

Da bi dinstano meso uvek bilo sočno i mekano, važno je pravilno ga zapeći, dugo krčkati na tihoj vatri i pažljivo dodavati male količine tečnosti i začina.

dinstano meso

Shutterstock/YamisHandmade

Dinstano meso može biti pravo uživanje, ali da bi uvek bilo sočno i mekano, važno je pridržavati se nekoliko pravila. Najpogodnija su žilava mesa, poput telećih rebara ili svinjske plećke, koja se dinstaju u šerpi s debelim dnom kako bi se toplota ravnomerno rasporedila.

Proces počinje kratkim prženjem mesa na visokoj temperaturi, što zapečati sokove i spreči da meso postane suvo. Nakon toga se dodaje mala količina vode, a meso se krčka dugo na tihoj vatri. Para koja nastaje kondenzuje se na poklopcu i vraća u meso, čineći ga sočnim.

Sitni dodaci, poput kašičice senfa, prstohvata šećera ili kapi domaćeg sirćeta, razbijaju vlakna i obogaćuju ukus. Važno je izbeći previše tečnosti, ne mešati meso prečesto i ne žuriti – strpljenje je ključno za savršenu teksturu.

Kada se dinstanje radi kako treba, meso ne samo da je ukusno, već i cela kuća miriše na toplinu, domaćinstvo i detinjstvo. Dinstano meso je više od obroka – to je jednostavno zadovoljstvo koje ostaje u sećanju.

Bonus video: 

@najzena.rs PET SEKUNDI I ZNAĆETE DA LI PIJETE PRAVU KAFU #najzena #zena #fypシ゚ #fyp #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading