Turci ga zovu "napitak dugovečnosti": Jednom nedeljno u domaću kafu stavite ova 2 sastojka i okrepićete celo telo

Slobodanka Ćorić Vesti 04.10.2025 10:55 0

U turskoj tradiciji ovaj napitak se naziva i „napitak dugovečnosti“. Veruje se da med, bogat prirodnim šećerima poput fruktoze i glukoze, doprinosi boljem radu jetre, dok se limun povezuje sa jačanjem imuniteta

kafa

rina

Ako ste ikada putovali u Tursku, možda ste primetili njihovu posebnu naviku koja se vezuje za ritual ispijanja kafe. Naime, u pojedinim krajevima postoji običaj da se jednom nedeljno u domaću (tursku) kafu doda pola kašičice prirodnog meda i nekoliko kapi limunovog soka.

U turskoj tradiciji ovaj napitak se naziva i „napitak dugovečnosti“. Veruje se da med, bogat prirodnim šećerima poput fruktoze i glukoze, doprinosi boljem radu jetre, dok se limun povezuje sa jačanjem imuniteta i regulisanjem krvnog pritiska. Upravo zbog ovih osobina mnogi ga posmatraju kao svojevrsni eliksir.

Ipak, važno je naglasiti da ovakvi napici imaju prvenstveno kulturni i tradicionalni značaj, a ne medicinski. Stručnjaci upozoravaju da ih ne treba zloupotrebljavati, naročito kod osoba sklonih alergijama, jer i prirodni sastojci mogu izazvati neželjene reakcije.

Priprema je jednostavna: kafa se skuva na uobičajen način, a kada se malo prohladi dodaje se kašičica meda i par kapi limuna. U turskoj kulturi obično se konzumira jednom nedeljno, u sklopu običaja, a ne kao zamena za lek ili terapiju.

Komentari (0)
Loading