Samo ovako i nikako drugačije, stari način odmah zaboravite: Evo kako se pravilno kuvaju jaja, žumance nikada neće biti zeleno

Nedeljko Tišanović Vesti 30.09.2025 17:11 0

Kuvana jaja su omiljeni doručak ili brzi obrok, ali često nailazimo na problem sivkasto-zelene boje žumanca i teško ljuštenje – srećom, postoji jednostavan trik koji rešava oba problema.

jaja

Shutterstock

Stručnjaci za kuvanje otkrili su jednostavan metod za savršeno kuvana jaja, bez zelenog žumanca i problema sa ljuštenjem.

Prvi korak je da se jaja stave u šerpu pre nego što se preliju hladnom vodom, jer direktno stavljanje u već ključalu vodu može uzrokovati pucanje.

Zatim se voda dovede do ključanja, ali se šerpa odmah sklanja sa ringle i poklopi – tako se sprečava da žumance poprimi sivkasto-zelenu boju.

jaja

Shutterstock

 

 

Treći korak je određivanje dužine stajanja u vreloj vodi: 4-5 minuta za meko kuvana jaja, 7-8 za srednje, i 10-12 za tvrdo kuvana.

Na kraju, jaja se odmah stavljaju u kupku od leda kako bi se proces kuvanja zaustavio, a ljuske lakše skinule.

Idealno je koristiti jaja stara nedelju do dve, jer se lakše ljušte od svežih.

Ovaj trik garantuje jaja koja su jednako lepo kuvana i jednostavna za ljuštenje.

 

Bonus video: 

@najzena.rs PET SEKUNDI I ZNAĆETE DA LI PIJETE PRAVU KAFU #najzena #zena #fypシ゚ #fyp #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading