Svi kuvaju u njima, ali da li su zaista bezbedni? Otkrivamo koje posuđe može oslobađati štetne materije

Slobodanka Ćorić Vesti 30.09.2025 10:00 0

Dugo su emajlirani lonci bili nezaobilazni u domaćinstvima, ali danas je izbor znatno širi

krompir

Shutterstock

Kuvamo u loncima svaki dan, ali da li su zaista bezbedni za naše zdravlje? Sve zavisi od materijala od kog su napravljeni. Ispostavilo se da neki mogu oslobađati štetne supstance, dok drugi donose čak i zdravstvene prednosti.

Dugo su emajlirani lonci bili nezaobilazni u domaćinstvima, ali danas je izbor znatno širi — od aluminijuma, čelika i livenog gvožđa, do stakla, gline i bakra. Svaki materijal ima svoje prednosti i mane.

Lonci od nerđajućeg čelika

Čelični lonci su izdržljivi, otporni na oštećenja, higijenski i estetski moderni. Kvalitetni primerci sa debelim dnom sprečavaju lepljenje hrane i ravnomerno raspoređuju toplotu. Najbolji su oni izrađeni od čelika hrom-nikl 18/10, iako nikl može izazvati alergijske reakcije kod osetljivih osoba. Uprkos tome, čelični lonci su odličan izbor za svakodnevnu upotrebu.

Aluminijumski lonci

Aluminijum se brzo zagreva, dobro provodi toplotu i vrlo je lagan. Ipak, kuvanje kiselih jela (poput kupusa, paradajza ili jela sa sirćetom) može oslobađati štetna jedinjenja koja mogu uticati na nervni sistem. Zato je važno birati aluminijumske lonce sa sigurnosnim sertifikatima, koji su postali bolja i bezbednija opcija, ali i dalje zahtevaju oprez.

Emajlirani lonci

Emajlirani lonci dobijaju sve više na popularnosti — i to s razlogom. Emajl je staklena prevlaka koja je otporna na toplotu, koroziju i deterdžente, ne oslobađa štetne materije i ne menja ukus hrane. Idealni su za kuvanje za decu i alergične osobe. Osim kuvanja, mogu se koristiti i za čuvanje hrane. Njihova prednost je i brza priprema jela, dok hranu dugo održavaju toplom.

Lonci od livenog gvožđa

Liveno gvožđe spada u najtrajnije opcije. Kombinacija gvožđa i ugljenika čini ove lonce izuzetno izdržljivim. Odlični su za kuvanje i pečenje, ravnomerno raspoređuju toplotu i ne oslobađaju štetne materije. Jedini nedostatak je njihova velika težina i viša cena, ali za mnoge ljubitelje kuhinjske tradicije oni predstavljaju najbolji izbor.

Komentari (0)
Loading