Ovo obavezno MORA da znate, možete zdravlje da UGROZITE: Otkrivamo vam da li smete zimi da držite HRANU na terasi!

Vesti 24.01.2022 11:54 0

Kada dođu hladni dani, a spoljna temperatura je svega nekoliko stepeni, mnogi ljudi iznose hranu na balkon ili spoljnu dasku ako nema mesta u frižideru. Ovo rešenje deluje veoma zgodno jer dobijamo mnogo prostora. Ali da li je ovo zaista dobra ideja?

Ovo obavezno MORA da znate, možete zdravlje da UGROZITE: Otkrivamo vam da li smete zimi da držite HRANU na terasi!

Shutterstock

Čini se da su zimski uslovi na terasi slični onima u frižideru. Šta bi moglo da pođe po zlu? Ispada dosta toga.

Iznošenje hrane koja zahteva niske temperature može ih brže pokvariti i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Bolje je da ne rizikujete i hranu držite na terasi ili na prozoru. Zašto? 

Držanje hrane na  prozoru ili na balkonu može brže da je pokvari, ali i da izazove ozbilje zdravstvene probleme.

Prednost frižidera je u tome što ima konstantnu temperaturu. Spolja, ne nužno. Tokom dana ili tokom noći, njene varijacije mogu biti i do 10 stepeni. Noću često ima mraza, koji ujutru popušta. Tokom dana, na suncu, čak i zimi, ponekad postane stvarno toplo. Ovo nisu pravi uslovi za čuvanje hrane.

Namirnice koje zahtevaju hlađenje treba jednostavno da se čuvaju u frižideru. Zato je i izmišljen. Bolje je ne kombinovati ga sa balkonom ili prozorskom daskom. Držanje hrane napolju može biti opasno po vaše zdravlje . Zapamtite da je preporučena maksimalna temperatura u frižideru oko 4 stepena Celzijusa. Napolju, čak i zimi, često je toplije.

Drugi problem je rizik od kontaminacije hrane ostavljene na balkonu ili prozorskoj dasci od ptica ili insekata. Bezbedan je u frižideru. Kada je iznesemo napolje, nemamo načina da kontrolišemo šta će se dogoditi.

Takođe, ne zaboravite da hranu stavite u frižider što je pre moguće. Predugo držanje na sobnoj temperaturi može dovesti do umnožavanja štetnih mikroba u njemu, koji su odgovorni za probleme sa varenjem i mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Predugo držanje hrane na sobnoj temperaturi je jednostavan put do trovanja.

Ovo se posebno odnosi na pripremljena jela. Nepojedeni deo stavite u frižider što je pre moguće. Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) ističe da temperatura tokom zagrevanja neće uvek moći da se nosi sa opasnim mikrobima. Nije preporučljivo u frižider stavljati toplu hranu, ali kada se obrok približi sobnoj temperaturi, trebalo bi da bude u njemu što je pre moguće.

 

Komentari (0)
Loading