Čini se da su zimski uslovi na terasi slični onima u frižideru. Šta bi moglo da pođe po zlu? Ispada dosta toga.
Iznošenje hrane koja zahteva niske temperature može ih brže pokvariti i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Bolje je da ne rizikujete i hranu držite na terasi ili na prozoru. Zašto?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Držanje hrane na prozoru ili na balkonu može brže da je pokvari, ali i da izazove ozbilje zdravstvene probleme.
Prednost frižidera je u tome što ima konstantnu temperaturu. Spolja, ne nužno. Tokom dana ili tokom noći, njene varijacije mogu biti i do 10 stepeni. Noću često ima mraza, koji ujutru popušta. Tokom dana, na suncu, čak i zimi, ponekad postane stvarno toplo. Ovo nisu pravi uslovi za čuvanje hrane.
Namirnice koje zahtevaju hlađenje treba jednostavno da se čuvaju u frižideru. Zato je i izmišljen. Bolje je ne kombinovati ga sa balkonom ili prozorskom daskom. Držanje hrane napolju može biti opasno po vaše zdravlje . Zapamtite da je preporučena maksimalna temperatura u frižideru oko 4 stepena Celzijusa. Napolju, čak i zimi, često je toplije.
Drugi problem je rizik od kontaminacije hrane ostavljene na balkonu ili prozorskoj dasci od ptica ili insekata. Bezbedan je u frižideru. Kada je iznesemo napolje, nemamo načina da kontrolišemo šta će se dogoditi.
Takođe, ne zaboravite da hranu stavite u frižider što je pre moguće. Predugo držanje na sobnoj temperaturi može dovesti do umnožavanja štetnih mikroba u njemu, koji su odgovorni za probleme sa varenjem i mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Predugo držanje hrane na sobnoj temperaturi je jednostavan put do trovanja.
Ovo se posebno odnosi na pripremljena jela. Nepojedeni deo stavite u frižider što je pre moguće. Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) ističe da temperatura tokom zagrevanja neće uvek moći da se nosi sa opasnim mikrobima. Nije preporučljivo u frižider stavljati toplu hranu, ali kada se obrok približi sobnoj temperaturi, trebalo bi da bude u njemu što je pre moguće.
