Vaš frižider može biti opasan: Sedam stvari koje odmah treba baciti u kantu za smeće

Slobodanka Ćorić Vesti 24.09.2025 13:44 0

Stručnjaci savetuju da bar jednom nedeljno izdvojite pet minuta i proverite šta se tu krije

Shutterstock

Shutterstock

Frižider često posmatramo samo kao mesto gde čuvamo hranu, a zaboravljamo da i on s vremena na vreme zahteva „generalno sređivanje“. Ako se redovno ne oslobađamo suvišnih i pokvarenih namirnica, frižider može postati leglo neprijatnih mirisa, prosutih ostataka i zaboravljene hrane.

<div id="OCM_Sidebar1_Mobile" data-ocm-ad'="" style="margin: 0px; box-sizing: border-box; background-color: rgb(255, 255, 255);">

A zapravo, čuvanje reda u frižideru znači manje otpada, uštedu novca i svežiju hranu nadohvat ruke.

Stručnjaci savetuju da bar jednom nedeljno izdvojite pet minuta i proverite šta se tu krije. Evo koje stvari bi odmah trebalo da izbacite:

1. Hrana kojoj je istekao rok

Nema razloga da čuvate mleko, jogurt, sir ili ostatke obroka od prošle nedelje, sve to samo zauzima prostor i rizikuje vaše zdravlje. Bacite i povrće ili voće koje je uvelo, omekšalo ili počelo da se sluzavi.

2. Sosovi i začini koje ne koristite

Svi imamo onu teglu egzotičnog sosa ili senfa kupljenog iz hira, koja mesecima stoji netaknuta. Ako je niste koristili pola godine, nećete ni ubuduće. Zadržite samo one koje redovno upotrebljavate i držite ih u providnim kutijama kako biste ih imali na oku.

3. Hrana koja vam se nije dopala

Kupili ste „trendi“ užinu ili zdravi proizvod, probali jednom i od tada stoji? Ako znate da je nećete pojesti, vreme je da je bacite. Bolje napraviti mesta za ono što zaista volite.

4. „Misteriozne“ posude

Svi znamo za one kutije koje godinama „spavaju“ u zadnjem delu frižidera, a nemamo pojma šta je unutra. Ako ne možete da prepoznate šta je ili da se setite kada ste to stavili, odmah se oprostite od toga. Sledeći put koristite providne i obeležene posude.

 

5. Polomljene ili nepraktične kutije

Kutija koja se ne zatvara dobro ili posuda koja nikako ne staje tamo gde treba, više šteti nego koristi. Nabavite modularne kutije namenjene baš za frižider, jer će vam olakšati organizaciju i produžiti svežinu namirnica.

6. Duplikati iste namirnice

Tri otvorene boce istog dresinga ili dve poluprazne tegle iste salate, klasična scena u mnogim frižiderima. Spakujte ih u jednu ili bacite višak. Samo vodite računa da ne mešate namirnice različitog roka trajanja.

 

7. Stara soda bikarbona

Otvorena kutija sode bikarbone jeste odličan način da se upiju neprijatni mirisi, ali ima rok trajanja – do 30 dana. Ako je prošlo više od mesec dana, zamenite je novom.

Mali trik: Redovno sređivanje frižidera ne samo da čuva svežinu hrane, već vam daje i bolju kontrolu nad onim što imate, pa ćete ređe bacati hranu i češće uživati u uredno složenom i mirisnom frižideru, piše Real Simple. 

Komentari (0)
Loading