Vremenom se može dogoditi da se kupus počne kvariti, čak i ako ga još ima dosta u buretu, ali postoji način da se to spreči.
Ako primetite da voda u buretu počinje da peni, znak je da proces fermentacije nije stabilan.
Tada se preporučuje da se u bure doda vinobran – između 5 i 19 grama, što može pomoći u stabilizaciji kiselosti i očuvanju kupusa.
Druga, proverena metoda je da se napravi nova kisela sredina: u kantu od 10 litara doda se 400 grama soli (što je 4% rastvor), pa se njome preliva kupus dok ne bude pokriven "za šaku" iznad gornjeg sloja. Kupus se potom ređa u novo bure tako da glavice ne plutaju, već budu pritisnute. U ovom postupku nema potrebe za pretakanjem, jer visoka koncentracija soli to čini nepotrebnim.
Na kraju, bure sa kupusom treba da stoji u podrumu, na tamnom i hladnom mestu, bez prisustva dnevne svetlosti.
Na taj način, kiseli kupus može da ostane svež i upotrebljiv čak i do leta.
Bonus video: