Starinska POPARA koja vraća u detinjstvo: Malo bajatog HLEBA i SIRA za super početak dana!

Izvor: Najžena Vesti 23.01.2022 08:30 0

U kući imate samo stari hleb, gladni ste i voleli biste pojesti nešto toplo, slasno i ukusno za doručak

Starinska POPARA koja vraća u detinjstvo: Malo bajatog HLEBA i SIRA za super početak dana!

Printscreen/Youtube

Predlažemo da napravite poparu.

Ispratite naredne korake i naučite kako da od starog hleba napravite ukusan obrok koji će voleti svi vaši ukućani, deca posebno.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

U lončić ili šerpu sipajte vodu do visine nekoliko prsta. Možete staviti i više vode, sve zavisi koliku količinu popare želite da napravite. Mera od 2dl vode i 250 do 300 grama hleba (oko pola vekne hleba) je mera za jednu do dve porcije, sve zavisi koliko ste ješni, piše stvarukusa.

Uključite ringlu na šporetu na srednju jačinu.

Stavite lončić ili šerpu sa vodom na uključenu ringlu, kako bi se voda ugrejala.

U vodu ubacite komadić maslaca ili margarina (oko 50 grama).

U činiji izlomite hleb na komade, kao kada biste ga iskidali da nahranite ptice na ulici ili u dvorištu. Dakle, veličine kockica od po jedanog kubnog centimetra.

Kada voda provri dodati izlomljene komadiće hleba. Kada promešate smesa mora biti gusta, ali ne pregusta. Potrebno je da hleb upije vodu, da omekša. Svaki komadić, nakon što se promeša, mora biti nakvašen. S tim da smesa ne sme biti suviše retka. Tačnije, hleb ne sme upiti previše vode. Izraženo u merama, obično na 2dl vode ide oko pola vekne hleba. No, može doći do odstupanja, u zavisnosti od starosti hleba, zato je najbolje na licu mesta, postepeno dodavati šaku po šaku komadića hleba i mešati. Kada procenimo da je smesa gusta, stajemo sa dodavanjem hleba. Suštinski, čak i da napravite retku smesu, obrok ćete moći da pojedete. Isto važi i za pregustu smesu. Pitanje je samo da li volite gušće ili ređe. U svakom slučaju, tendencija je da se napravi neka sredina, jer tako obično, popara biva najukusnija.

Izlomite na komade kravlji ili ovčiji sir. Ko voli može i kozji sir. Na 2dl vode i oko 300 grama hleba, potrebno je oko 150 grama sira.

Dodajte u smesu izlomljeni sir.

Mešajte smesu dok se sir ne otopi i sjedini sa njom.

Sklonite lonac sa jelom sa ringle.

Isključite šporet.

Servirajte poparu dok je još uvek, vruća. Nemojte čekati da se ohladi. Popara se jede dok je smesa topla da se pri svakom zahvatu odvaja vruća para.

Ovladavši tehnikom pravljenja popare potpomažete ekonomičnijem raspolaganju resursa. Malo hleba, komad sira, posuda pitke vode, i to je sve što vam treba.

Želimo vam prijatan obrok!

img
08. 08. 2025 08:45

Potvrda regionalnog partnerstva: Mađarska učestvuje na EKSPO 2027 Beograd

img
11. 08. 2025 09:55

Partizan izvukao "sedmicu" posle 13 godina

img
11. 08. 2025 10:04

Zvicerova deca krenula očevim stopama: I starija ćerka imala posla s policijom, evo zbog čega (FOTO)

img
11. 08. 2025 10:00

Rusija ne da Kalinjingrad: Rjabkov: Čuvaćemo svim neophodnim sredstvima

img
11. 08. 2025 10:03

AKO VAM JE NANETA NEPRAVDA, DANAS IZGOVORITE OVU MOLITVU! Obratite se Svetom Kaliniku i sve će krenuti nabolje

img
10. 08. 2025 09:36

Mali ambasadori dijaspore zakoračili u svet budućnosti – Ekspo 2027 Plejgraund

img
10. 08. 2025 09:38

Zemlja koja spaja Crveno more i Indijski okean stiže na Ekspo 2027 Beograd

img
20. 06. 2025 11:43

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

img
11. 08. 2025 09:56

Poslednju pesmu Gabi Novak snimila sa sinom VIDEO

img
11. 08. 2025 10:00

RECEPT: Ćufte u paradajz sosu sa integralnom testeninom

img
10. 08. 2025 09:39

STIŽE JOŠ JEDAN VAŽAN GOST Vučić: Japan zvanično potvrdio učešće na Ekspu 2027

img
11. 08. 2025 10:00

(FOTO) Srbovanje na premijeri najpopularnije serije na svetu: Oduševićete se kada vidite o čemu se radi

img
11. 08. 2025 09:55

Zvezda rasprodala 'Marakanu' za revanš sa Lehom – OBAVEZAN DRES KOD! Sprema se SPEKTAKL godine!

img
10. 08. 2025 09:29

EKSPO MENJA IMIDŽ SRBIJE ZAUVEK Ključevi paviljona zemljama učesnicama stižu sledeće jeseni

img
25. 07. 2025 13:15

SPORTSKI JACKPOT RAZLOG VIŠE ZA IGRU! Prematch + live

img
10. 08. 2025 09:37

OVO SIGURNO NISTE ZNALI Evo kako je jedan fermentisani riblji sos postao globalna kulinarska ikona?

Komentari (0)