Svi potrče odmah da ih rašire, a ne kapiraju da u startu greše: Gde treba sušiti peškice, i ne nije na suncu najbolje

Nedeljko Tišanović Vesti 17.09.2025 10:07 0

Ama svi ovo pogrešno rade...

Shutterstock

Shutterstock

Mnogi ljudi peškire suše na suncu, ali stručnjaci upozoravaju da to nije dobra navika. Direktno izlaganje sunčevoj svetlosti i visokim temperaturama oštećuje vlakna, smanjuje mekoću i upijanje, a boje s vremenom blede.

Tako peškiri postaju grubi i kraće traju.

Da bi peškiri ostali kvalitetni, važno je obratiti pažnju na pranje i sušenje. Ne treba preterivati s deterdžentom, jer ostaci u tkanini dodatno stvrdnjavaju materijal, a omekšivače je bolje izbegavati jer umanjuju moć upijanja.


Idealna temperatura pranja je između 40 i 60 stepeni, a za mekoću pomažu prirodni trikovi – pola čaše sirćeta pri ispiranju ili kašika sode bikarbone tokom pranja.

Najbolje ih je sušiti na otvorenom, ali u hladu, dok se u mašini preporučuje niža temperatura i kraće sušenje. Na taj način peškiri ostaju mekani, mirisni i dugotrajniji.

 


Bonus video:

@najzena.rs Čim sam zaradio rekao sam majci da bira kuću koju želi #najzena #laminjamal #uspeh #fyp ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading