Ovo je omiljena hrana monaha iz Hilandara na Svetoj Gori: Svakodnevno je jedu, i za to imaju dobar razlog

Slobodanka Ćorić Vesti 16.09.2025 16:05 0

Recept koji koriste monasi u Hilandaru zaista je nešto posebno i trebalo bi obavezno da ga probate

monasi

Shuterstock

Svetogorci za pripremu koriste pasulj, vodu, maslinovo ulje, crni luk, paradajz, mlevenu papriku, biber, so i sušene začine.

Pasulj je jedno od najčešćih i najvoljenijih jela u našoj zemlji – lako se sprema, hranljiv je i zdrav, a uz sve to se i vrlo lako sprema.

Ipak, recept koji koriste monasi u Hilandaru zaista je nešto posebno i trebalo bi obavezno da ga probate!

Svetogorci za pripremu koriste pasulj, vodu, maslinovo ulje, crni luk, paradajz, mlevenu papriku, biber, so i sušene začine.

Priprema

Pasulj otrebiti i oprati, staviti u lonac i sipati onoliko vode koliko treba da se pasulj prekrije. Kuvati na visokoj temperaturi i paziti da ne zagori. Dok se pasulj kuva, u tiganju na maslinovom ulju ispržiti nekoliko glavica krupno sečenog crnog luka. Izdinstati, pa dodati iseckan paradajz, mlevenu papriku i mlevenu papriku i ostale začine. Skuvan pasulj preliti ovom zaprškom, dobro izmešati, pa staviti u zagrejanu rernu da se malo zapeče. Peći dok se odozgo ne uhvati korica.

Komentari (0)
Loading