Nikad ne kupujte žutu testeninu: Italijan otkrio koja boja znači najbolji kvalitet

Slobodanka Ćorić Vesti 16.09.2025 09:35 0

Kako da razlikujete dobru od loše testenine u prodavnici

testanina

Shutterstock

Kada biramo testeninu, retko obraćamo pažnju na boju, obično se vodimo poznatim brendovima, zanimljivim pakovanjem ili oblikom. Ipak, upravo boja može otkriti mnogo više nego što mislimo.

Poznati italijanski influenser Alesio, koji zajedno sa suprugom Amerikankom stoji iza profila „The Pasinis“, u jednom videu otkriva kako odabrati najbolju pastu u supermarketu. A faktor koji najviše govori o kvalitetu, verovali ili ne, jeste – boja.

„Kako da razlikujete dobru od loše testenine u prodavnici“, kaže Alesio dok ispred sebe ima poređane paste različitih brendova, oblika i boja. „Različite boje testenine mnogo toga otkrivaju. Žuta nije dobra – nju izbegavajte.“

Objašnjava da žuta boja nastaje brzim sušenjem testenine na visokim temperaturama, a takva pasta sadrži furozin. Ovaj molekul je toksičan i može da menja nutritivne vrednosti, aromu i boju testenine, utičući na njen kvalitet i potencijalno ugrožavajući zdravlje potrošača, navodi ResearchGate.

Koju boju izabrati? Alesio preporučuje testeninu boje slonovače. To je znak da je pasta sušena najmanje 2–3 dana na niskoj temperaturi (35–45°C), što garantuje kvalitet i očuvanje nutritivnih vrednosti.

Kada kupujete testeninu, proverite informacije na pakovanju i birajte kvalitetne proizvode. Napomena: Ovi saveti se odnose na testeninu bez jaja (pasta di semola di grano duro). Pasta sa jajima (pasta all’uova) uvek je žuta, a integralna pasta ima karakterističnu bronzanu boju.

Komentari (0)
Loading