Otkriveno kako se rešiti neprijatnog mirisa starosti: ‘Ova namirnica je ključ’

Slobodanka Ćorić Vesti 08.09.2025 17:18 0

Istraživači su otkrili da osobe starije od 40 godina luče više hemijskog spoja nazvanog 2-nonenal, koji ima „neugodan, mastan i travnat miris“

baka

Shutterstock

Starije osobe često imaju prepoznatljiv telesni miris, a nova istraživanja otkrivaju pravi uzrok. Stručnjaci su takođe istakli jednu namirnicu koja može značajno smanjiti ovaj efekat. U Japanu, gde gotovo trećina stanovništva ima više od 65 godina, ovaj fenomen se naziva kareishuu, a nedavno je bio predmet naučnih studija.

Jedna studija objavljena u časopisu Journal of Investigative Dermatology analizirala je znoj 22 osobe različitih starosnih grupa. Prema izveštaju Daily Mail-a, istraživači su otkrili da osobe starije od 40 godina luče više hemijskog spoja nazvanog 2-nonenal, koji ima „neugodan, mastan i travnat miris“.

Naučnici objašnjavaju da se 2-nonenal stvara kada se masti u koži razgrađuju zbog oksidativnog stresa, a taj proces se pojačava starenjem. Nakupljanje ovog spoja može dodatno doprineti starenju kože. Istraživači smatraju da konzumacija pečuraka može pomoći u borbi protiv ovog procesa.

Morate delovati iznutra

Pečurke su bogate antioksidansima – posebno ergotioninom i spermidinom – koji pomažu u smanjenju 2-nonenala. Stručnjaci ističu da tuširanje i parfemi nisu efikasni protiv ovog spoja.

Lesli Keni, suosnivačica Oxford Longevity Project-a, objašnjava:
„Jedan od problema je što se 2-nonenal zadržava u slojevima kože, a sa starenjem se koža sporije obnavlja i uklanja ove supstance. Ne možete ga prekriti parfemom – parfem samo dodaje još jedan sloj, što stvara ustajali miris. Morate ga ukloniti iznutra.“

Ona dodaje da ovaj neprijatan miris nastaje oksidacijom molekula u sebumu (prirodnom ulju kože). „Kod beba je sebum svež i upravo zato lepo mirišu. U starijoj dobi, sebum se oksidira i može postati neugodan. Ako u ishrani nema dovoljno antioksidanasa, efekat se pojačava. Takođe, sa godinama se koža sporije obnavlja, pa se miris duže zadržava,“ zaključuje Lesli Keni.

Komentari (0)
Loading