Većina ljudi danas kupuje gotovu zimnicu, zato što pripremanje iste iziskuje mnogo vremena, truda i novca. Ali kupovni džem ne može da se uporedi sa onim domaćinskim, po bakinom receptu. Iskusne domaćice su otkrile trik koji će vam pomoći da on što duže traje.
Trik iskusnih domaćica
Sve što treba da dodate u džem jeste limuntus ili limunsku kiselinu. Na kilogram voća dovoljno je da stavite trećinu kašičice i to pet minuta pred kraj kuvanja. Prednost limunske kiseline je i to što će sa njom džem zadržati bogatu boju, stabilizovaće ukus i neće biti zašećeren.
Limunska kiselina je prirodni konzervans koji pomaže u očuvanju boje, ukusa i teksture džema, ali i u sprečavanju kvarenja. Bakterije, plesni i drugi mikroorganizmi koji mogu da uzrokuju kvarenje hrane, teže preživljavaju i razmnožavaju se u kiselom okruženju.
Shutterstock
Pored toga, limunska kiselina poboljšava ukus džema, jer blago pojačava prirodnu aromu voća i balansira slatkoću. Time se dobija osvežavajući ukus, ali i džem koji može stajati duže, uz pravilno skladištenje.
Dakle, iako se limuntus dodaje u malim količinama, njegova uloga u pravljenju džema je veoma značajna, jer produžava trajnost, poboljšava želiranje i čuva svežinu ukusa, navodi Informer.
Anketa:
Možda vas zanima…