Kod kuvanja je skoro uvek potrebna neka vrsta masnoće koja sprečava da hrana zagori, pridonosi boljem ukusu jela i pomaže apsorpciji vitamina topivih u mastima.
Na tržištu postoji mnoštvo ulja i masti – maslinovo, kokosovo, avokadovo, kanola, maslac, suncokretovo i dr., a svako je s različitim ukusom i nutritivnim vrednostima pa izbor nije jednostavan.
Ako niste sigurni koje ulje koristiti, najbolje je poslušati stručnjake.
Četiri nutricionistkinje su za Real Simple priznale da je najbolje maslinovo ulje.
Ključni faktori pri izboru ulja za kuvanje
Pri odabiru ulja za kuvanje važno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih faktora koji utiču na zdravlje i ukus jela - od nutritivne vrednosti do stabilnosti na visokim temperaturama.
Shutterstock
Nutritivna vrednost
Važno je da je ulje bogato zdravim mastima, posebno mononezasićenim te s niskim udelom zasićenih masti.
"Biram ulja koja čuvaju zdravlje srca, smanjuju loš LDL holesterol i upale i pomažu u održavanju hormonalne ravnoteže i zdrave crevne flore", kaže dijetetičarka Samanta Šleger.
Prekomerna konzumacija industrijskih ulja bogatih omega-6 masnim kiselinama može izazvati upale, a trans masti je najbolje potpuno izbegavati.
Tačka dimljenja i procesiranje
Važno je odabrati ulja koja dobro podnose visoke temperature jer ulja koja se brzo razgrađuju mogu stvarati upalne spojeve. Najbolja su minimalno obrađena ulja – hladno prešana ili ekstra devičanska – jer zadržavaju više antioksidansa i nutrijenata. Takođe, ulja s višom tačkom dimljenja bolje podnose pečenje i prženje bez gubitka nutritivnih vrednosti. Kvalitetno obrađeno ulje dugoročno doprinosi zdravlju jer ne oslobađa štetne materije tokom kuvanja.
Shutterstock
Ukus i čuvanje
Ukus ulja zavisi od vaših preferencija, ali važno je kako ga čuvate kako bi ostalo sveže i zdravo.
"Ulja u tamnim staklenim bocama, pohranjena na hladnom i tamnom mestu, zadržavaju kvalitet i sprečavaju oksidaciju", ističe dijetetičarka Šejla Paterson.
Pravilno čuvano ulje zadržava nutritivne vrednosti i sprečava neprijatne mirise ili promene ukusa.
Takođe, redovno proveravanje datuma trajanja pomaže osigurati da ulje ostane sveže i sigurno za konzumaciju.
Najzdravije ulje za kuvanje
Sve nutricionistkinje preporučuju maslinovo ulje, posebno ekstra devičansko.
"Bogato je mononezasićenim mastima i polifenolima – snažnim antioksidansima koji štite srce i smanjuju upale", objašnjava dijetetičarka Sapna Peruvemba.
Istraživanja potvrđuju da maslinovo ulje smanjuje rizik od srčanih bolesti i pomaže zdravlju mozga i metabolizma.
Shutterstock
Ekstra devičansko ulje može podneti dovoljno topline za svakodnevno kuvanje.
"Refinisano ulje dimi se na 200 do 240 stepeni Celzijusa, a ekstra devičansko na 175 do 210 stepeni Celzijusa, što ga čini svestranim", dodaje Peruvemba.
Osim što je zdravo, maslinovo ulje je i ukusno.
"Ima bogat, pikantan ukus koji se odlično slaže sa salatama, povrćem ili jelima poput grčke salate", napominje Paterson. Osim toga dobro ga je koristiti i za ribu, kolače i hleb.
Prilikom kupovine birajte tamne staklene boce i, ako je moguće, hladno prešano ulje za najbolju nutritivnu vrednost.
Anketa:
Možda vas zanima…