Predrag Nenadić, jedan od naših najpoznatijih nutricionista, školovao se na prestižnim svetskim univerzitetima, bio predsednik Udruženja nutricionista Jugoslavije i Društva za unapređenje ishrane, a usavršavao se i radio na Univerzitetskoj klinici u Nemačkoj. Autor je više stručnih knjiga o zdravoj ishrani i dijetoterapiji, a njegov rad je višestruko nagrađivan.
Glavni krivci za masnu jetru i holesterol
Profesor Nenadić objašnjava da masna jetra ne nastaje zbog masne hrane, kako mnogi misle, već zbog viška šećera u ishrani. Jetra taj šećer pretvara u masno tkivo, što vodi ka masnoj jetri i uvećanim masnim naslagama.
Takva, tzv. nealkoholna masna jetra, ne može da obavlja svoju ključnu funkciju – detoksikaciju organizma. Posledice se vide na koži kroz akne i bubuljice, u kosi kroz perut, a i nokti postaju lomljivi.
Nenadić dodaje da je holesterol organizmu neophodan jer učestvuje u stvaranju hormona i ćelijskih membrana. Problem nastaje samo kada je prisutan višak „lošeg“ LDL holesterola.
Kako nastaju povišeni trigliceridi?
„Mnogi misle da su trigliceridi posledica masne hrane, ali pravi krivci su hleb, peciva, rafinisano brašno i voće u prevelikim količinama,“ kaže Nenadić.
Kako očistiti jetru i organizam?
– „Sve polazi od ishrane! Jetra voli vodu – ona je presudna. Potrebno je unositi dovoljno biljnih vlakana i hrane sa gorkim sastojcima poput maslačka, lincure i korena čička,“ savetuje on.
Nutricionista naglašava da treba izbegavati ugljene hidrate i industrijske šećere, a uvesti zdrave masti poput maslinovog ulja, domaće masti, hladno ceđenih biljnih ulja, lososa i skuše. Posebno ističe namirnice bogate holinom (slanina, jaja), jer one pomažu jetri da pravilno funkcioniše.
Posebno upozorava na kupovne sokove:
– „Na njima piše da sadrže fruktozu, ali ta fruktoza nije ista kao ona iz voća. To je glukozno-fruktozni sirup iz kukuruza i on je jedan od glavnih uzroka gojenja i porasta triglicerida i holesterola.“
Radovan
06.09.2025 01:16Sve je lepo rečeno.