Šta jesti za doručak?
Pitanje koje postavljamo svakog dana.
Klasični doručak poput prženica, kajgane, kačamaka su nam već malo dosadili, zato isprobajte nešto novo. Lepinje iz tiganja punjene kačkavaljem su naše novo otkriće. Što je najbolje peku se u tiganju, a idealne su za doručak uz jogurt ili kiselo mleko, piše Stvar ukusa.
Sastojci:
- kesica suvog kvasca
- 300 ml mleka
- 2 kašičice šećera 500 - 600g
- mekog brašna 50 ml ulja ili putera
- 3 kašičice soli 5 kašika jogurta (može i grčki)
- 200 g kačkavalja za punjenje (možete dodati i pavlaku, šunku..)
Priprema:
U mlako mleko sipati kvasac, šećer i kašičicu brašna i ostaviti da se kvasac aktivira 10 minuta. Nakon toga, u činiju sa brašnom sipati nadošao kvasac, so, ulje i grčki jogurt (po potrebi dodavati mleko).
Umesiti testo, malo nauljiti po površini da ne bi popucalo, prekriti krpom i ostaviti da odstoji oko 30-40 minuta na sobnoj temperaturi.
Nakon toga podeliti testo na loptice, svaku lopticu razvući oklagijom, na sredinu staviti nadev (šta god da volite), preklopiti, malo još razvući oklagijom, oblikovati i pržiti na malo ulja na toplom tiganju (ne na vrelom da ne bi brzo izgorele). Gotove su kada porumene.
zora
20.01.2022 09:11Ovako vrhunska ishrana nam je napravila decu sto kilase a i roditelji nisu mrsaviji.