Ogromna greška u pripremi spanaća: Samo ovakav je zaista zdrav

Vesti 30.08.2025 12:34 0

Umesto što ga kuvate u vodi, kako to inače radi većina, kuvar Arman Liju, preporučuje da ga kratko popržite na malo putera.

spanać

Shutterstock

Većina ljudi jede spanać prvenstveno zato što zna da je zdrav, ali zapravo je puno ukusniji kad se pravilno pripremi. Jedan sastojak čini ukus još boljim.

Mnogi ne vole spanać i jedu ga samo zbog njegovih hranljivih vrednosti, no ako se pripremi na pravi način, može biti stvarno ukusan, piše Express.

Umesto što ga kuvate u vodi, kako to inače radi većina, kuvar Arman Liju, preporučuje da ga kratko popržite na malo putera.

"Siguran sam da svako može zavoleti spanać, čak i ako se ne zovete Popaj. Kad se poprži na jakoj vatri, spanać postane mekan, ali i dalje zadrži svoju dobru teksturu, a malo putera nikome nije naškodilo", ističe kuvar.

Recept za ukusan spanać

Spanać sadrži oksalnu kiselinu koja može dati brašnast ukus kada se jede sirov u salatama, dok kuvanje u vodi može razgraditi materije koje stvaraju gorčinu.

No priprema spanaća s masnoćama poput putera pomaže u ublažavanju te prirodne gorčine, dok kiseli dodaci poput limuna dodatno osvežavaju ukus.

spanać

Shutterstock

 

 

Kratko prženje spanaća s odgovarajućim začinima daje blago sladak ukus, a listovi ostaju mekani i svilenkasti, za razliku od kašaste teksture koju daje predugo kuvanje u vodi.

Važno je napomenuti da kuvanje spanaća u vodi uzrokuje gubitak mnogih vitamina u vodi, dok prženje čuva više hranljivih materija i značajno poboljšava ukus.

Sastojci:

  • Dve vezice spanaća
  • Jedan limun 
  • Kašika putera
  • Kašika maslinovog ulja
  • Čen belog luka (sitno naseckano)

Priprema:

U velikom tiganju zagrejte puter i maslinovo ulje na srednjoj vatri dok se puter potpuno ne otopi.

Kad se puter otopi, dodajte spanać, sitno naseckani beli luk i začinite solju.

Kuvajte spanać dva do tri minuta dok ne uvene i omekša. Kad je spreman, sklonite s vatre i pospite ga limunovim sokom.

To će znatno poboljšati ukus spanaća.

Ako želite dodatno obogatiti ovo jelo, možete dodati parmezan, slaninu ili mladi luk.

Anketa:

 

Create your own user feedback survey c.id

 

 

 

Komentari (0)
Loading