Većina ljudi jede spanać prvenstveno zato što zna da je zdrav, ali zapravo je puno ukusniji kad se pravilno pripremi. Jedan sastojak čini ukus još boljim.
Mnogi ne vole spanać i jedu ga samo zbog njegovih hranljivih vrednosti, no ako se pripremi na pravi način, može biti stvarno ukusan, piše Express.
Umesto što ga kuvate u vodi, kako to inače radi većina, kuvar Arman Liju, preporučuje da ga kratko popržite na malo putera.
"Siguran sam da svako može zavoleti spanać, čak i ako se ne zovete Popaj. Kad se poprži na jakoj vatri, spanać postane mekan, ali i dalje zadrži svoju dobru teksturu, a malo putera nikome nije naškodilo", ističe kuvar.
Recept za ukusan spanać
Spanać sadrži oksalnu kiselinu koja može dati brašnast ukus kada se jede sirov u salatama, dok kuvanje u vodi može razgraditi materije koje stvaraju gorčinu.
No priprema spanaća s masnoćama poput putera pomaže u ublažavanju te prirodne gorčine, dok kiseli dodaci poput limuna dodatno osvežavaju ukus.
Shutterstock
Kratko prženje spanaća s odgovarajućim začinima daje blago sladak ukus, a listovi ostaju mekani i svilenkasti, za razliku od kašaste teksture koju daje predugo kuvanje u vodi.
Važno je napomenuti da kuvanje spanaća u vodi uzrokuje gubitak mnogih vitamina u vodi, dok prženje čuva više hranljivih materija i značajno poboljšava ukus.
Sastojci:
- Dve vezice spanaća
- Jedan limun
- Kašika putera
- Kašika maslinovog ulja
- Čen belog luka (sitno naseckano)
Priprema:
U velikom tiganju zagrejte puter i maslinovo ulje na srednjoj vatri dok se puter potpuno ne otopi.
Kad se puter otopi, dodajte spanać, sitno naseckani beli luk i začinite solju.
Kuvajte spanać dva do tri minuta dok ne uvene i omekša. Kad je spreman, sklonite s vatre i pospite ga limunovim sokom.
To će znatno poboljšati ukus spanaća.
Ako želite dodatno obogatiti ovo jelo, možete dodati parmezan, slaninu ili mladi luk.
Anketa:
Možda vas zanima…