Jeftina namirnica glavna je u ishrani najdugovečnijih ljudi na svetu: U Srbiji je ima na svakom koraku, može da smanji holesterol, ali malo ko je jede

Slobodanka Ćorić Vesti 26.08.2025 09:15 0

Glavni adut ove namirnice su beta-glukani – topiva vlakna koja u crevima vežu holesterol i pospešuju njegovo izlučivanje iz organizma

ječam

Shutterstock

Jedan od najvećih problema modernog doba svakako je povišen holesterol. Nedavno je otkriveno da ga može efikasno sniziti jedna skoro zaboravljena, starinska namirnica – ječam. Iako ga uglavnom povezujemo s pivom ili tradicionalnim varivima, ova skromna žitarica krije snažan potencijal za očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova.

Glavni adut ječma su beta-glukani – topiva vlakna koja u crevima vežu holesterol i pospešuju njegovo izlučivanje iz organizma. Brojna istraživanja pokazuju da redovna konzumacija ječma može smanjiti nivo lošeg LDL holesterola za 5 do 10%, a istovremeno podići dobar HDL. Zbog toga nutricionisti sve češće preporučuju ječam kao prirodan dodatak ishrani osobama sa povišenim masnoćama u krvi.

Kako ga pripremati?

Najjednostavniji način je kuvanje celih zrna u vodi ili povrtnom bujonu, slično kao riža. Tako pripremljen, ječam je odličan prilog uz meso, ribu ili povrće. Popularna varijanta je i gusta, zasitna ječmena supa s korenastim povrćem i začinskim biljem. U toplijim danima može se služiti i hladan, u obliku osvežavajuće salate s paradajzom, krastavcem i maslinovim uljem.

Sitnije mleveni ječam često se kuva kao kaša, pa se koristi za doručak – na slatko s voćem ili na slano s povrćem. Zanimljivo je da se od prženog i mlevenog ječma priprema i ječmena kafa, napitak bez kofeina, koja je u prošlosti bila vrlo popularna. Iako ne utiče direktno na holesterol, predstavlja zdraviju alternativu za sve koji žele da smanje unos prave kafe.

Uz redovnu upotrebu, ječam može postati jednostavan, ali moćan saveznik u borbi protiv povišenog holesterola i očuvanju zdravog srca.

Komentari (0)
Loading