Paradajz će rađati sve do kasne jeseni: Trik "stare škole" zbog kojeg će vam biti pune vangle

Vesti 23.08.2025 13:28 0

Ako volite domaći paradajz i ne želite da ga se odreknete čim zahladi – probajte ovaj trik.

paradajz

Shutterstock

Ako ste ikada gajili paradajz, znate taj osećaj kad plodovi počnu da jenjavaju krajem avgusta. A taman ste se ponadali još jednoj turi za salatu, sos ili zimnicu. E pa, postoji trik koji zna stara škola baštovana – i koji se danas retko koristi, a produžava rađanje paradajza sve do kasne jeseni.

Trik koji menja tok sezone

Sve što vam treba jeste običan nož i malo hrabrosti. Kada paradajz počne da usporava rast, stara škola savetuje da se koren biljke blago zaseče – tačno iznad zemlje, sa jedne strane stabljike. Ne previše duboko, ali dovoljno da biljka oseti „šok“. Taj šok pokreće mehanizam preživljavanja: paradajz ubrzava sazrevanje plodova jer „misli“ da mu je kraj blizu.

paradajz

Shutterstock

 

 

Zašto to funkcioniše

Biljka, kada oseti stres, preusmerava energiju sa rasta na plodonosnost. Umesto da troši snagu na nove listove i grane, ona se fokusira na ono što je već započeto – plodove. Rezultat? Crveni, sočni paradajzi i u oktobru.

Dodatni saveti za produženu berbu

– Uklonite donje listove koji više ne služe svrsi.

– Zalivajte ujutru, ali smanjite količinu vode krajem sezone.

– Pokrijte biljke najlonom kad krenu hladne noći – to može produžiti sezonu i do dve nedelje.

Ako volite domaći paradajz i ne želite da ga se odreknete čim zahladi – probajte ovaj trik. Ne košta ništa, a donosi plodove kad ih najmanje očekujete, piše Krstarica.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading