Paradajz nikada ne stavljajte u frižider! Evo kako se pravilno čuva da dugo ostane svež

Vesti 21.08.2025 19:12 0

Paradajz je jedno od najomiljenijih letnjih povrća, a uz ovaj trik se neće brzo pokvariti.

paradajz

Shutterstock

Paradajz se svakodnevno koristi u salatama, sendvičima, supama i gotovo svim vrstama jela. Ipak, mnogi prave istu grešku – čuvaju paradajz u frižideru!

Iako deluje logično da ga stavite na hladno kako se ne bi pokvario, hladnoća zapravo uništava njegov ukus, teksturu i nutritivnu vrednost. Evo zašto paradajz nikada ne treba da držite u frižideru i kako da ga pravilno sačuvate da ostane svež, ukusan i zdrav!

Zašto ne treba čuvati paradajz u frižideru?

- Hladnoća prekida proces sazrevanja i uništava enzime koji su zaslužni za bogat ukus.

- Paradajz u frižideru gubi aromu i postaje brašnast i bezukusan.

paradajz

Shutterstock

 

 

- Niske temperature smanjuju nivo likopena, najvažnijeg antioksidansa u paradajzu.

- Ako je nezreo, hladnoća može zaustaviti sazrevanje i ostaviti ga tvrdim i kiselkastim.

Kako pravilno čuvati paradajz?

1. Nezreo paradajz: Stavite ga u papirnu kesu sa jabukom ili bananom – ovi plodovi otpuštaju etilen koji ubrzava sazrevanje. Ostavite na sobnoj temperaturi 2–3 dana.

2. Zreo paradajz: Držite ga na sobnoj temperaturi, dalje od direktnog sunca, najbolje u mračnoj ostavi ili na kuhinjskoj polici. Ako baš morate da ga stavite u frižider (npr. ako je već prezreo), neka to bude najviša polica, jer je tamo najmanje hladno.

3. Izbegavajte plastične kese! Paradajz "diše", pa ga je najbolje čuvati u papirnoj kesi koja dozvoljava strujanje vazduha.

Saveti za kupovinu paradajza

- Birajte crvene, čvrste i teške plodove, jer su bogatiji ikopenom i boljeg su ukusa.

- Izbegavajte paradajz sa mrljama, pukotinama i oštećenjima.

- Ne kupujte zeleni paradajz za sirovu upotrebu, jer sadrži solanin, prirodni toksin koji može izazvati digestivne smetnje i alergije.

 

Komentari (0)
Loading