Paradajz se svakodnevno koristi u salatama, sendvičima, supama i gotovo svim vrstama jela. Ipak, mnogi prave istu grešku – čuvaju paradajz u frižideru!
Iako deluje logično da ga stavite na hladno kako se ne bi pokvario, hladnoća zapravo uništava njegov ukus, teksturu i nutritivnu vrednost. Evo zašto paradajz nikada ne treba da držite u frižideru i kako da ga pravilno sačuvate da ostane svež, ukusan i zdrav!
Zašto ne treba čuvati paradajz u frižideru?
- Hladnoća prekida proces sazrevanja i uništava enzime koji su zaslužni za bogat ukus.
- Paradajz u frižideru gubi aromu i postaje brašnast i bezukusan.
Shutterstock
- Niske temperature smanjuju nivo likopena, najvažnijeg antioksidansa u paradajzu.
- Ako je nezreo, hladnoća može zaustaviti sazrevanje i ostaviti ga tvrdim i kiselkastim.
Kako pravilno čuvati paradajz?
1. Nezreo paradajz: Stavite ga u papirnu kesu sa jabukom ili bananom – ovi plodovi otpuštaju etilen koji ubrzava sazrevanje. Ostavite na sobnoj temperaturi 2–3 dana.
2. Zreo paradajz: Držite ga na sobnoj temperaturi, dalje od direktnog sunca, najbolje u mračnoj ostavi ili na kuhinjskoj polici. Ako baš morate da ga stavite u frižider (npr. ako je već prezreo), neka to bude najviša polica, jer je tamo najmanje hladno.
3. Izbegavajte plastične kese! Paradajz "diše", pa ga je najbolje čuvati u papirnoj kesi koja dozvoljava strujanje vazduha.
Saveti za kupovinu paradajza
- Birajte crvene, čvrste i teške plodove, jer su bogatiji ikopenom i boljeg su ukusa.
- Izbegavajte paradajz sa mrljama, pukotinama i oštećenjima.
- Ne kupujte zeleni paradajz za sirovu upotrebu, jer sadrži solanin, prirodni toksin koji može izazvati digestivne smetnje i alergije.
Možda vas zanima…