Rešite se bola u kičmi: Prirodni napici i obloge koji zaista pomažu

Slobodanka Ćorić Vesti 13.08.2025 13:48 0

Prirodne obloge, napitke i biljke koje pomažu telu da se samo izbori sa tegobama

kupus

Shutterstock

Bol u kičmi nije samo neprijatnost – on ume da poremeti ceo ritam života. Teško ustajanje iz kreveta, nelagodnost dok sedite ili šetate, osećaj ukočenosti... Mnogi posegnu za lekovima protiv bolova ili odluče da se potpuno umire, misleći da će mirovanje rešiti problem. Međutim, stručnjaci upozoravaju da odmor može biti koristan samo prvih 48 sati. Posle toga, predugo ležanje zapravo može pogoršati stanje.

Prava tajna oporavka leži u kretanju – ali ne bilo kakvom. Potrebno je pravilno istezanje, jačanje mišića koji podupiru kičmu i pažljivo biranje aktivnosti. A da bi proces bio još uspešniji, naši stari su imali svoje male, ali moćne tajne: prirodne obloge, napitke i biljke koje pomažu telu da se samo izbori sa tegobama.

Glina, beli luk i kupus – saveznici iz narodne apoteke

Glina je jedan od onih darova prirode koji se u narodu prenosi s kolena na koleno. Zahvaljujući mineralima i sposobnosti da „izvuče“ upalu, vekovima se koristi protiv bola u leđima i zglobovima. Za oblog, pomešajte glinu sa malo sirćeta i vode, dodajte usitnjenu koprivu i premažite bolno mesto maslinovim uljem. Zatim stavite oblog i držite ga svako veče, sedam dana zaredom.

Beli luk je pravi prirodni antibiotik, ali malo ko zna da pomaže i kod problema sa diskovima. Kod diskus hernije, deset čenova proprženih na ulju stavlja se kao oblog na leđa, tri sata dnevno, tokom mesec dana. Kod išijasa, najbolji je napitak od četiri zgnječena čena belog luka i 200 ml mleka, koji se pije u manjim gutljajima tokom dana.

Kupus je možda najpoznatiji narodni lek za bolove. Njegovi listovi se stavljaju direktno na bolno mesto i drže po tri sata pre i posle podne, šest dana zaredom. Efekat je još jači kada se kombinuje sa glinom – tada listovi kupusa, uz dodatak gline, mineralne vode i sirćeta, deluju čak 12 sati, „vukući“ bol i smirujući upalu.

Čajevi i napici koji hrane kičmu iznutra

Zdravlje leđa ne zavisi samo od spoljašnje nege – ono se gradi i iznutra. Određene namirnice pomažu regeneraciju tkiva, vraćanje pršljenova u prirodan položaj i jačanje vezivnog tkiva.

Jedan od najcenjenijih narodnih recepata je čaj od suvog voća. Potrebno je pet suvih šljiva, jedna suva smokva i jedna suva kajsija. Voće se prokuva, ostavi da odstoji dva sata i pije svako veče. Redovnim konzumiranjem ovaj napitak blagotvorno deluje na kičmu i vraća joj gipkost.

Đavolja kandža, biljka poreklom iz Afrike, odavno je poznata po svom dejstvu na hrskavicu i zglobove. Kašičica sušenog korena kuva se dvadesetak minuta u 4 dl vode, a zatim se piju dve do tri šoljice dnevno. Ona ne samo da ublažava bol, već i podstiče obnavljanje tkiva.

Krompir i luk – jednostavan lek iz kuhinje

Ponekad lek ne morate tražiti dalje od sopstvene kuhinje. Sirov krompir i luk su kombinacija koja se u narodu koristi generacijama. Krompir opušta napete mišiće i smanjuje otok, dok luk pojačava cirkulaciju i ubrzava oporavak.

Za oblog, sameljite krompir i luk, dodajte prstohvat soli, stavite na gazu i nanesite na bolno mesto. Ostavite da deluje preko noći. Ujutru ćete primetiti da su leđa manje ukočena i da se lakše pokrećete.

Prirodne metode ne mogu potpuno zameniti lekarsku terapiju, ali su dragoceni saveznik u oporavku. Kada ih kombinujete sa blagim kretanjem, laganim vežbama i pažnjom prema svom telu, mogu znatno smanjiti tegobe i pomoći vam da se ponovo osećate slobodno u svom pokretu.

Komentari (0)
Loading