Izgleda ti normalno, a u njemu otrov: Ovakav krompir ne sme da završi na tanjiru

Slobodanka Ćorić Vesti 07.08.2025 21:32 0

Iako deluje bezopasno, stručnjaci upozoravaju da je to jasan znak da krompir treba baciti

krompirići

Shutterstock

Krompir je nezaobilazna namirnica u većini domaćinstava, ali većina nas ne zna da njegovo nepravilno čuvanje može učiniti ovu svakodnevnu namirnicu – opasnom.

Da li ste ikada oljuštili krompir i primetili zelenkastu nijansu ispod kore? Iako deluje bezopasno, stručnjaci upozoravaju da je to jasan znak da krompir treba baciti.

Zašto krompir postaje zelen?

Zelena boja ispod kore nastaje kada krompir počne da proizvodi hlorofil – prirodan biljni pigment. Međutim, istovremeno dolazi i do stvaranja solanina, toksične materije kojom biljka prirodno odbija štetočine. Problem je što veće količine solanina mogu biti štetne i za ljude.

Solanin se najviše nakuplja ispod kore, a ne samo u zelenim delovima. Kuvanje, pečenje ili prženje ne mogu potpuno ukloniti ovaj toksin, pa čak i jedan zeleni krompir može izazvati neprijatne simptome.

Šta može da se dogodi ako pojedete zeleni krompir?

Simptomi trovanja solaninom uključuju:

  • mučninu
  • povraćanje
  • bol u stomaku
  • vrtoglavicu
  • proliv
  • slab puls
  • otežano disanje

Kod dece, simptomi se javljaju još brže, zbog manje telesne mase, a u ozbiljnijim slučajevima – potrebna je hitna lekarska pomoć. Istraživanja pokazuju da unos već 0,6 mg solanina po kilogramu telesne težine može izazvati simptome trovanja.

Mogu li se zeleni delovi samo oljuštiti?

Ljuštenjem se uklanja samo oko 30% solanina. To nije dovoljno da krompir postane bezbedan za jelo. Stručnjaci savetuju da se svaki krompir sa zelenilom – jednostavno baci.

  • Kako da sprečite pojavu solanina?
  • Da biste izbegli ovakve probleme:
  • čuvajte krompir na tamnom, suvom i hladnom mestu
  • izbegavajte izlaganje svetlu i toploti
  • ne kupujte krompir sa oštećenjima, klicama ili zelenkastim tonovima

Pravilnim skladištenjem i redovnom kontrolom zaliha, možete sprečiti kvarenje i sačuvati zdravlje svoje porodice.

Komentari (0)
Loading