Paradajz bi sada već trebalo da izgleda bujno, s mnoštvom plodova koji čekaju puno sazrevanje. Ipak, bez dodatne prihrane, ponekad se plodovi neće razviti kako treba.
Tokom perioda formiranja plodova, paradajzu je potrebna velika količina kalijuma – koji je ključan za transport šećera, hranljivih materija i vode od korena do plodova.
Nedostatak kalijuma može dovesti do sitnih plodova, a ponekad i do potpunog izostanka roda. Osim toga, kalijum poboljšava otpornost biljaka na bolesti, što je posebno važno leti, jer pomaže u prevenciji bolesti poput truleži cvetnog vrha i plamenjače.
Kora od banane za zdraviji paradajz
Baštovanska stručnjakinja i suosnivačica sajta Charleston Crafted, Morgan Mekbrajd, otkrila je jednostavan trik kako da u letnjim mesecima nahranite paradajz – pomoću ostataka kore od banane.
— Banane su poznate po tome da sadrže puno kalijuma, koji je glavni sastojak mnogih đubriva. Kalijum pomaže biljkama da prenose vodu i hranljive materije između ćelija. Takođe jača biljke, poboljšava cvetanje i rađanje plodova, i čini ih otpornijima na sušu. Paradajz zahvaljujući kalijumu postaje krupniji, rodniji, pa čak i ukusniji — objašnjava Morgan.
Kora od banane sadrži i fosfor, koji podstiče rast korena, kao i kalcijum koji smanjuje rizik od bolesti.
Kako pravilno koristiti koru od banane za prihranu paradajza
Ne preporučuje se da samo bacite koru od banane oko biljke, jer prirodni šećeri iz voća mogu privući štetočine koje će uništiti biljku.
Najbolji način je da napravite jednostavan "čaj od kore banane" i time zalivate paradajz.
Priprema banana čaja:
Ovaj "banana čaj" podstičete rast zdravih, krupnih i sočnih plodova – potpuno prirodno i bez hemikalija.
Bonus video: