Ovaj čaj se pravi od sastojka koji uvek bacite u smeće, a "suvo zlato" je za paradajz: Zalijte ga ovim i ima da sazri još bolje + neće biti trulih plodova

Nedeljko Tišanović Vesti 07.08.2025 12:31 0

Paradajz je trenutno u fazi sazrevanja i veoma je "gladan", te mu je potrebno puno kalijuma u zemljištu – hranljivog sastojka ključnog za proizvodnju plodova.

paradajz

Shutterstock

Paradajz bi sada već trebalo da izgleda bujno, s mnoštvom plodova koji čekaju puno sazrevanje. Ipak, bez dodatne prihrane, ponekad se plodovi neće razviti kako treba.

Tokom perioda formiranja plodova, paradajzu je potrebna velika količina kalijuma – koji je ključan za transport šećera, hranljivih materija i vode od korena do plodova.

Nedostatak kalijuma može dovesti do sitnih plodova, a ponekad i do potpunog izostanka roda. Osim toga, kalijum poboljšava otpornost biljaka na bolesti, što je posebno važno leti, jer pomaže u prevenciji bolesti poput truleži cvetnog vrha i plamenjače.

Kora od banane za zdraviji paradajz

Baštovanska stručnjakinja i suosnivačica sajta Charleston Crafted, Morgan Mekbrajd, otkrila je jednostavan trik kako da u letnjim mesecima nahranite paradajz – pomoću ostataka kore od banane.

Banane su poznate po tome da sadrže puno kalijuma, koji je glavni sastojak mnogih đubriva. Kalijum pomaže biljkama da prenose vodu i hranljive materije između ćelija. Takođe jača biljke, poboljšava cvetanje i rađanje plodova, i čini ih otpornijima na sušu. Paradajz zahvaljujući kalijumu postaje krupniji, rodniji, pa čak i ukusniji — objašnjava Morgan.

Kora od banane sadrži i fosfor, koji podstiče rast korena, kao i kalcijum koji smanjuje rizik od bolesti.

Kako pravilno koristiti koru od banane za prihranu paradajza

Ne preporučuje se da samo bacite koru od banane oko biljke, jer prirodni šećeri iz voća mogu privući štetočine koje će uništiti biljku.

Najbolji način je da napravite jednostavan "čaj od kore banane" i time zalivate paradajz.

Priprema banana čaja:

  • Isecite nekoliko kora od banane (dve kore po biljci su dovoljne).
  • Stavite ih u teglu sa poklopcem (npr. staklenu teglu).
  • Nalijte vodu iz česme preko kora dok ne budu potpuno potopljene.
  • Ostavite teglu da stoji na sobnoj temperaturi 2 do 7 dana da fermentiše.
  • Nakon fermentacije, procedite tečnost i time zalijte zemlju oko paradajza.
  • Ovaj "banana čaj" podstičete rast zdravih, krupnih i sočnih plodova – potpuno prirodno i bez hemikalija.

    Bonus video: 

    Komentari (0)
    Loading