Ako ste ikada bili na selu ili se bavili baštovanstvom, verovatno ste čuli za legendarne savete koje prenosi Baba Rada. Njena narodna mudrost o prirodi i gajenju biljaka neretko je dragocenija od stručnih priručnika, a jedan od najkorisnijih saveta tiče se upravo – paradajza! Tačnije, kako prikupiti i sačuvati njegovo seme za sledeću sezonu.
U duhu njenih preporuka, evo praktičnog vodiča koji će vam pomoći da sačuvate najbolje seme i obezbedite sebi bogat rod narednog proleća.
1. Biranje plodova
Za početak, važno je da izaberete plodove sa biljaka koje su bile zdrave, rodne i otporne. Idealni su oni koji su potpuno zreli, ali još nisu počeli da propadaju. Takvi plodovi daju najkvalitetnije seme koje će dobro klijati.
2. Priprema semena
Operite paradajz – pre nego što počnete, isperite plodove da uklonite nečistoće i smanjite rizik od bolesti.
Isecite i izvadite seme – paradajz presecite na polovine ili četvrtine, pa kašikom izvadite seme i stavite ga u čistu posudu (najbolje staklenu ili plastičnu).
Fermentacija je ključ – ostavite seme da fermentiše 2 do 4 dana, pokriveno gazom ili papirnim ubrusom, na sobnoj temperaturi. Ovo pomaže da se ukloni sluzavi omotač sa semena i poboljšava klijavost.
Dobro operite i osušite – kada fermentacija završi, seme isperite pod mlazom vode i rasporedite ga na papirni ubrus ili mrežicu da se potpuno osuši. Sušenje može potrajati i do nekoliko dana, ali je važno da seme bude skroz suvo pre nego što ga spakujete.
3. Čuvanje semena
Pakovanje – suvo seme stavite u papirne kesice, koverte ili staklene tegle. Ako koristite papir, obavezno napišite datum i sortu paradajza.
Gde i kako čuvati – idealno mesto za seme je hladno, suvo i tamno – kao fioka u frižideru. Ako imate veću količinu, koristite hermetičke posude da sprečite vlagu i buđ.
Provera s vremena na vreme – povremeno otvorite pakovanja da vidite da li je sve u redu i da nema znakova plesni ili vlage.
4. Kada dođe vreme za setvu
Pre nego što posejete, testirajte klijavost. Stavite nekoliko semenki na vlažnu vatu ili papirni ubrus i pratite da li niču. Ako ih klija malo – bolje je da nabavite sveže seme.
Uz ovakvu pripremu i ljubav prema baštovanstvu, ne samo da čuvate omiljene sorte paradajza, već gradite svoju malu banku zdravog, domaćeg semena – baš kako bi i Baba Rada rekla: „Ko seme čuva, urod sigurno ima!“