Bilo da čuvate ostatke hrane ili pripremate obroke unapred, skladištenje hrane u frižideru je neizbežan deo kuvanja. Kada za to dođe vreme, možda ćete se zapitati da li možete staviti vruću hranu u frižider, jer mnogi domaći kuvari prvo ostave hranu da se ohladi na sobnoj temperaturi. Razlog?
Smatra se da stavljanje vruće hrane u frižider nije bezbedno, ali taj mit je predmet rasprave. Zapravo, čekanje predugo da se hrana stavi u frižider može podstaći rast štetnih bakterija, što može dovesti do trovanja hranom. Dakle, kako pravilno staviti vruću hranu u frižider?
Stručnjaci za bezbednost hrane su podelili najbolje metode, kao i načine na koje svaka od njih može pomoći da hrana ostane bezbedna.
Zašto treba izbegavati hlađenje hrane na sobnoj temperaturi
Zbog uvreženog mišljenja da nije bezbedno stavljati vruću hranu direktno u frižider, često se praktikuje da se hrana polako hladi na sobnoj temperaturi. Ipak, to nije preporučljivo. Razlog je što se hrana ne hladi dovoljno brzo da bi se sprečio rast bakterija, kaže dr Vaness Kofman, direktorka programa u organizaciji ,,Stop Foodborne Illness" za sajt Martha Stewart.
Ona objašnjava: „Bakterije koje izazivaju trovanje hranom mogu da se udvostruče na svakih 20 minuta ako se hrana nalazi u tzv. temperaturnoj zoni opasnosti – između 4 °C i 60 °C.“
Shutterstock
Dakle, da bi hrana bila bezbedna, treba da se ohladi na 21 °C u roku od dva sata, a zatim na 5 °C ili niže u naredna četiri sata – što brže, to bolje, dodaje Kofmanova.
U zavisnosti od vrste hrane i temperature u kuhinji, hrana možda može dostići 21 °C na sobnoj temperaturi u roku od dva sata, kaže Kofmanova.
„Ali da bi dostigla krajnju bezbednu temperaturu od 5 °C, to je praktično nemoguće bez frižidera – osim ako vam kuhinja ne funkcioniše kao rashladna komora,“ navodi ona.
Zašto nikada ne treba stavljati vruću hranu direktno u frižider
Stavljanje lonca sa vrućom hranom direktno u frižider takođe može predstavljati bezbednosni rizik jer se hrana možda neće ravnomerno ohladiti u posudi.
Shutterstock
Ako se to dogodi, bakterije koje izazivaju bolesti mogu se razmnožiti u toplijim delovima hrane, što može dovesti do trovanja kada je pojedete. Takođe, velike količine vruće hrane mogu podići temperaturu unutar frižidera i ugroziti bezbednost ostale hrane.
Kako pravilno ohladiti i skladištiti vruću hranu u frižider
Pre nego što stavite vruću hranu u frižider, potrebno je brzo i bezbedno je rashladiti. Evo nekoliko metoda koje preporučuju stručnjaci za bezbednost hrane:
Podelite hranu u manje porcije
Jedan od načina je da podelite hranu u više manjih posuda. „Deljenje hrane u manje porcije povećava površinu kroz koju se toplota oslobađa u okolinu, što ubrzava hlađenje,“ objašnjava dr Brajan Kuok Li, naučnik iz oblasti hrane. Manja količina hrane u svakoj posudi znači da se toplota neće zadržavati unutar nje, što omogućava da se centar svake porcije brže ohladi. „To hranu brže izbacuje iz zone opasnosti,“ kaže Li.
Shutterstock
Za najbolje rezultate koristite metalne ili staklene posude, a ne plastične. Metal bolje provodi toplotu, dok je staklo otporno na toplotu i ne otpušta mikroplastiku u hranu, napominju stručnjaci.
Hlađenje u ledenoj kupki
Možete staviti vruću hranu u ledenu kupku pre nego što je stavite u frižider. Ovo će znatno smanjiti temperaturu hrane i pomoći da brže izađe iz temperaturne zone opasnosti.
Evo kako to da uradite, prema Kofman:
Napunite čistu sudoperu ili veliku šerpu hladnom vodom i ledom – dovoljno da voda dopire do bočnih strana posude s hranom, ali da ne preliva.
- Stavite posudu s vrućom hranom u sudoperu ili šerpu.
- Povremeno mešajte hranu.
- Koristite čisti termometar za proveru unutrašnje temperature – cilj je da dostigne 21 °C u roku od dva sata.
- Ako je potrebno, dodajte još leda i hladne vode.
- Kada dostigne 21 °C, premestite hranu u frižider dok ne dosegne 5 °C ili niže.
„Važno je napomenuti da ova metoda bolje funkcioniše sa nekim vrstama hrane,“ kaže Li. Na primer, komadi mesa u posudi ne prenose toplotu jednako efikasno kao tečna jela poput sosova ili čorbi.
Dodatni saveti
Za supe, paprikaše ili druga tečna jela možete direktno dodati led kako biste brzo i bezbedno smanjili temperaturu. Takođe, često mešanje pomaže da se oslobodi zarobljena toplota, napominje Kofmanova.
Da li možete staviti vruću hranu u zamrzivač?
Možda vam deluje logično da vruću hranu odmah stavite u zamrzivač kako biste je brzo rashladili, ali to se ne preporučuje.
Shutterstock
Time se može povećati temperatura u zamrzivaču i dovesti do delimičnog odmrzavanja drugih smrznutih namirnica, objašnjava Kofmanova.
Kako rashladiti hranu pre zamrzavanja
Prvo koristite jednu od gore navedenih metoda da hranu ohladite na 5 °C. Tek tada je bezbedno premestiti je u zamrzivač.
Koliko dugo hrana sme da stoji van frižidera?
Ako iz bilo kog razloga kuvana hrana mora da ostane na sobnoj temperaturi, nikada je ne ostavljajte duže od dva sata. To je maksimalno vreme tokom kog hrana može da ostane u temperaturnoj zoni opasnosti. Na toplim danima (iznad 32 °C), ovo vreme se skraćuje na jedan sat, prema preporukama USDA.
Bonus video:
Možda vas zanima…