Veliki kućni aparati mogu delovati zastrašujuće kada je u pitanju čišćenje, jer imaju više delova koji zahtevaju posebnu negu.
Uzmimo, na primer, rernu. Iako mnoge rerne imaju korisnu funkciju samostalnog čišćenja, rešetke iz rerne treba prethodno izvaditi kako bi se sprečilo njihovo oštećenje. A nažalost, upravo su rešetke često i najprljaviji deo rerne.
„Rešetke u rerni imaju običaj da skupljaju tragove svakog obroka koji se u njoj sprema,“ kaže stručnjak za čišćenje Triš Duarte za sajt Martha Stewart. „Sir se preli, sos prska na sve strane i, pre nego što shvatite, rešetke su više prljave nego sjajne.“
Shutterstock
Srećom, čišćenje rešetki iz rerne ne mora da bude teško, niti da uključuje jake hemikalije i skupe preparate. A što ih češće čistite, to će posao biti lakši.
„Redovno čišćenje na svaka nekoliko meseci održava vaše rešetke u odličnom stanju,“ kaže Duarte.
Nastavite da čitate kako biste saznali kako pravilno da očistite rešetke iz rerne.
Potrebna sredstva:
Za čišćenje rešetki iz rerne, najbolje je koristiti četku za ribanje, sunđer ili čeličnu vunu (#0000) za tvrdokorne naslage masnoće i zagorelu hranu. Takođe, preporučuje se korišćenje zaštitnih rukavica kako biste zaštitili ruke.
- Soda bikarbona
- Izbeljivač na bazi kiseonika
- Deterdžent za sudove
- Četka za ribanje ili sunđer
- Čelična vuna #0000 (po želji)
Uputstvo za čišćenje:
Spremni da se izborite sa prljavštinom?
Shutterstock
„Ova metoda je jednostavna, ekološka i izbegava udisanje štetnih isparenja jakih sredstava za čišćenje rerne,“ kaže Duarte. Bez obzira da li imate posla sa zagorelom masnoćom ili ostacima hrane, ovi saveti stručnjaka učiniće da vaše rešetke zablistaju.
Korak 1: Napravite sredstvo za čišćenje
Duarte preporučuje domaći rastvor za čišćenje rešetki, tako što pomeša:
1/2 do 1 šolju sode bikarbone
1/4 šolje izbeljivača na bazi kiseonika
malo deterdženta za sudove
Korak 2: Koristite sudoperu ili kadu
Biće vam potrebno dovoljno prostora da rešetke potopite i operete. Ako ne mogu da stanu u sudoperu, koristite kadu.
„Koristite 1/2 šolje sode za pranje ako ih potapate u sudoperi, a 1 šolju ako koristite kadu,“ savetuje Duarte. „Tako ćete imati taman pravu jačinu rastvora u odnosu na količinu vode i prostor u kom radite.“
Korak 3: Potopite u vrelu vodu
Napravite rastvor u sudoperi ili kadi tako što ćete je napuniti vrelom vodom i dodati pripremljeno sredstvo za čišćenje. Potopite rešetke i ostavite ih da se natapaju od 4 do 12 sati.
Shutterstock
„Volim da ih ostavim preko noći jer rastvor tada ima dovoljno vremena da razgradi tvrdokornu prljavštinu, pa mi štedi napor ribanja,“ objašnjava Duarte. „Mojim rukama i rukama baš prija ta pauza!“
Korak 4: Ribanje nakon potapanja
„Nakon potapanja, izribajte rešetke četkom ili sunđerom,“ kaže Duarte. Tvrdokorne mrlje možete blago istrljati čeličnom vunom, a „za posebno tvrdokorne naslage ugljenika,“ dodaje Duarte, „pospite malo suve sode za pranje na sunđer da pojačate efekat.“
Korak 5: Isperite i osušite
„Temeljno isperite rešetke toplom vodom i potpuno ih osušite peškirom kako biste sprečili rđu,“ savetuje Duarte.
Kada su rešetke potpuno suve, vratite ih u rernu — i spremni ste!
„Vaše rešetke biće spremne da ponovo ispeku savršenu picu, a vi ćete uživati u zadovoljstvu što opet sijaju kao nove.“
Bonus video:
Možda vas zanima…