Bez mlevenog mesa nema pravih domaćih jela - sarma, musaka, ćufte, punjene paprike… Ali, koliko puta vam se desilo da vam meso ispadne suvo i bezukusno? Komšinica mi je otkrila trik koji koristi godinama, a rezultat je mekano, sočno i ukusno meso.
Međutim, postoji jedan čest problem pri njegovoj pripremi – kada se dugo dinsta, mleveno meso zna da pusti dosta vode, što može značajno da produži kuvanje, a na kraju meso često ispadne suvo i manje ukusno. Upravo da bi to izbegla, moja komšinica koristi jednostavan i veoma efikasan trik – dodaje jedan sastojak koji svi imamo u kuhinji, ali ga retko ko koristi na ovaj način.
Shutterstock
Pre nego što počne da dinsta mleveno meso, doda 1/3 kašičice sode bikarbone na 500 grama mesa. Nakon što to dobro promeša, ostavi meso da odstoji oko 15 minuta, pa tek onda nastavi sa pripremom. Zahvaljujući ovom jednostavnom postupku, meso ostaje sočno i mekano, brže se kuva, ne pušta previše tečnosti, i na kraju jelo bude mnogo ukusnije.
Video:
Možda vas zanima…