Kristina nikada ne drži lubenicu u frižideru: Evo gde je čuva, a ostane joj sveža čak 15 dana!

Vesti 15.07.2025 17:49 0

Najbolja opcija je staviti lubenicu na policu gde ne dopiru svetlost i toplota

lubenica

Shutterstock

Lubenice su neretko omiljeno jelo mnogima tokom vrućih letnjih meseci, no nažalost ostaju sveže tek nekoliko dana. Ipak, otkriven je pravilan način čuvanja lubenica u kuhinji koji će produžiti njihov rok trajanja za čak dve dodatne nedelje, piše Express.

Kulinarska stručnjakinja Kristina Orso podelila je savet kako je najbolje mesto za čuvanje lubenica u tamnom prostoru udaljenom od bilo kakvih izvora toplote, kao što su rerna, mikrotalasna peć i friteza. Najbolja opcija je staviti lubenicu iza kuhinjskog pulta ili na neku policu gde ne dopiru svetlost i toplota.

"Kad dođem kući, čuvam celu lubenicu na sobnoj temperaturi, dalje od direktne sunčeve svetlosti. Cela lubenica ima duži rok trajanja od narezane lubenice", objasnila je stručnjakinja.

Dalje od drugog voća

Iako zvuči čudno, lubenicu treba držati dalje od drugog voća, s obzirom na to da ga ono može pokvariti. Vrlo je osetljiva na gas etilen, prirodni hormon rasta koji proizvodi voće poput banane, jabuke i avokada. Previše voća na jednom mestu rezultiraće prevelikom količinom etilena, zbog čega će doći do truljenja.

lubenica

Shutterstock

 

 

Lubenice će ostati sveže ako se čuvaju pored ananasa koji proizvodi malu količinu gasa, ali se takođe može skladišititi pored agruma i bobičastog voća.

Oprezno s kriškama

Narezane kriške lubenice najpovoljnije je staviti odmah u frižider u posudi zatvorenoj poklopcem. Velika je verovatnoća da će kriške privući bakterije zbog visokog nivoa prirodnog šećera i soka, pa je potrebno držati ih zatvorenima.

"Sveže odrezana lubenica gubi vlagu i ukus kada je izložena vazduhu. Najbolji način borbe protiv toga je čvrsto omotati izloženi kraj plastičnom folijom", otkrila je stručnjakinja. Zatim se zamotane kriške stavljaju u plitku i hermetički zatvorenu posudu, što će učiniti čuda za svežinu.

"Manje izrezane komade ili kockice lubenice stavljam na tanjir obložen papirnatim ubrusom. Papirnati ubrus će upiti sav višak vlage", rekla je. Papirnati ubrus će sprečiti nastanak buđi. Međutim, narezani komadi traju samo nekoliko dana jer počinju da gube ukus, a prema rečima stručnjakinje optimalno je pojesti kriške nakon dan ili dva.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading