Ovo je "tajni" recept sa kraljevskog dvora za najukusniji čokoladnu tortu.
Recept za čokoladnu tortu
Sastojci:
- 2/3 šolje tamnog kakao praha
- 1 šolja tople jake kuvane kafe
- 1 prstohvat kajen paprike (može i obična ljuta tucana)
- 1/2 šolje biljnog ulja
- 2 šolje granuliranog šećera
- 2 velika jaja
- 1 šolja mlaćenice
- 1 kašičica vanile
- 1 3/4 šolje višenamenskog brašna
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
Trebaće vam i: maslac za podmazivanje tiganja, dva papira za pečenje, isecite veličinu dna kalupa za torte, kakao za zaprašivanje tiganja.
Za glazuru:
- 1 šolja tamnog kakaoa
- 4 ½ šolje šećera za slatkiše
- 1 ½ štapića putera, omekšanog
- ½ šolje mlaćenice
- 2 kašičice ekstrakta vanile
Uputstva
Da pripremite tortu:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. U maloj posudi rastvorite kakao prah i kajensku papriku sa vrućom skuvanom kafom i ostavite po strani.
U posudi umutite ulje i šećer dok se dobro ne sjedine. Dodajte jaja i umutite dok ne postane svetla i kremasta masa, oko 1-2 minuta. Ovaj proces ubacuje vazduh u smešu. Ostružite lopaticu i činiju i "istucite" jednom ručno.
Polako dodajte mešavinu kafe/kakaa, mlaćenicu i vanilu i umutite dok testo ne postane glatko. Ostružite lopaticu i činiju i "istucite" jednom.
U posebnu posudu prosejte brašno, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Dodajte suve sastojke u mokre i mutite na maloj brzini da se sjedine. Ostružite posudu i mešajte samo dok se svi sastojci ne sjedine, nemojte previše mešati kada stavite brašno.
Namažite dno i stranice dva kalupa za torte i stavite okrugli papir na dno svakog kalupa. Maslacem premažite vrh papira, a zatim pospite celu unutrašnjost pergamenta i pleh kakao prahom, istresite višak. Sipajte testo ravnomerno i stavite u sredinu rerne.
Pecite 30-35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u centar ne izađe čista. U zavisnosti od vaše rerne, možda ćete morati da rotirate kalupe za torte na pola puta. Tokom našeg pečenja, jedan kolač je bio gotov za 30 minuta, a drugi za 32 minuta. Ne prepeći.
Hladite tepsije na rešetkama deset minuta, a zatim ih pažljivo okrenite na rešetku da se dodatno ohlade.
Za pripremu glazure:
Prosejte kakao prah sa šećerom u velikoj posudi. U posudi mikesorom umešajte puter dok ne postane glatko. Dodajte mešavinu šećera i kakao praha zajedno sa mlaćenicom i vanilom i umutite dok ne postane glatka i kremasta masa. Dodajte još mlaćenice ili punomasnog mleka ako je glazura pregusta.
Stavite malu kašičicu glazure na posudu za tortu da spreči klizanje torte i stavite jednu tortu na glazuru. Premažite vrh torte jednim slojem i ostavite da se stvrdne. Stavite drugu tortu na prvu i namažite celu tortu, vrh i stranice. Ostavite da se stvrdne.
BONUS VIDEO
Mima
29.05.2022 20:35Recept deluje fenomenalno.Obavezno ću da ga probam.Hvala vam na receptu.