Gde vam stoji ulje u kuhinji? Na jedno mesto ga nikako ne stavljajte, može brzo da užegne!

Vesna Vukadinović Vesti 12.06.2025 09:07 0

Za ulje je bitno kako se čuva i na kom mestu, da ne bi užeglo.

ulje

Shutterstock

Mnogi ljudi drže ulje za kuvanje u kuhinji, pored šporeta zbog praktičnosti, ali stručnjaci imaju loše vesti. To je zapravo jedno od najgorih mesta za njegovo čuvanje. Profesor Tim Spektor i Džonatan Volf, razgovarali su o tome s Elizabet Berger, distributerkom kvalitetnih maslinovih ulja, u svom podkastu.

Istakli su da je za zdravstvenu korist ulja bitno kako se čuva, koristi i koliko dugo se drži otvoreno. "Što se tiče boce, najbolja opcija je tamno staklo i ne bi ga trebalo držati pored šporeta", tvrdi Elizabet. Nije dobro držati ulje pored šporeta jer promene temperature sprečavaju stabilnost ulja. "Čuvajte ga na mestu gde je temperatura uvek ista," savetovala je Elizabet. "Dakle, daleko od šporeta, daleko od prozora gde će temperatura mnogo varirati", dodala je.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

ulje

Shutterstock

 

 

"Možete držati ulje u kuhinjskom ormariću, zajedno sa solju i biberom i sličnim namirnicama ako je daleko od šporeta", tvrdi. Takođe, savetuje da što brže potrošite bocu maslinovog ulja. "Posle 18 meseci, ulje gubi značajan deo zdravstvenih koristi povezanih s polifenolima, kao i deo ukusa," dodala je. "Ako razmislite o načinu na koji Mediteranci konzumiraju maslinovo ulje, oni bi ga koristili oko godinu dana, jer naravno, onda dolazi sledeća berba."

Video:

Komentari (0)