Gorka so, poznata i kao Epsom so (magnezijum sulfat), može značajno poboljšati rast i cvetanje biljaka, posebno ruža. Ova so bogata je magnezijumom i sumporom, koji su ključni za zdravlje biljaka — magnezijum pomaže u proizvodnji hlorofila, zbog čega su biljke zelenije i bujnije, a sumpor utiče na celokupan razvoj.
Profesor Neil Matson s Univerziteta Cornell objašnjava da, kada lišće žuti, to može značiti nedostatak sulfata, a ako donji listovi žute između vena, biljci fali magnezijum. Iako se ove materije prirodno nalaze u zemljištu, ono može postati siromašno zbog prevelikog korišćenja i sadnje. Za razliku od komercijalnih đubriva koja mogu da se nagomilavaju, gorka so je "bezbedna" jer se ne zadržava u zemlji, pa nema opasnosti da preterate s njenom upotrebom.
Ruže posebno vole ovu so jer postaju jače, imaju više i veće cvetove. Preporučuje se da se u 4 litre vode dodaju 2 kašike soli i time zaliju biljke jednom mesečno. Za ruže možete posuti kašiku soli po tlu na svakih 30 cm visine biljke, na svake dve nedelje. Pre sadnje, korenje ruže možete potopiti u rastvor šoljice soli u 4 litre vode, a pri samom sadjenju dodati kašiku soli u rupu.
Osim za ruže, gorka so je korisna i za druge biljke poput zimzelenog grmlja...
U suštini, ovaj "neobičan sastojak" iz kuhinje može napraviti veliku razliku u bašti i učiniti da vaše ruže i druge biljke cvetaju bogato tokom cele sezone. 🌹✨
Bonus video:
