Ni slučajno hemikalije, ova namirnica iz kuhinje opasno dobro prihranjuje ruže: Cetovi im se otvaraju nikad lepše, bujaju, rastu kao iz vode

Nedeljko Tišanović Vesti 02.06.2025 09:28 0

Imaćete najbolje ruže u komšiluku...

cveće

Shutterstock

Gorka so, poznata i kao Epsom so (magnezijum sulfat), može značajno poboljšati rast i cvetanje biljaka, posebno ruža. Ova so bogata je magnezijumom i sumporom, koji su ključni za zdravlje biljaka — magnezijum pomaže u proizvodnji hlorofila, zbog čega su biljke zelenije i bujnije, a sumpor utiče na celokupan razvoj.

Profesor Neil Matson s Univerziteta Cornell objašnjava da, kada lišće žuti, to može značiti nedostatak sulfata, a ako donji listovi žute između vena, biljci fali magnezijum. Iako se ove materije prirodno nalaze u zemljištu, ono može postati siromašno zbog prevelikog korišćenja i sadnje. Za razliku od komercijalnih đubriva koja mogu da se nagomilavaju, gorka so je "bezbedna" jer se ne zadržava u zemlji, pa nema opasnosti da preterate s njenom upotrebom.

Ruže posebno vole ovu so jer postaju jače, imaju više i veće cvetove. Preporučuje se da se u 4 litre vode dodaju 2 kašike soli i time zaliju biljke jednom mesečno. Za ruže možete posuti kašiku soli po tlu na svakih 30 cm visine biljke, na svake dve nedelje. Pre sadnje, korenje ruže možete potopiti u rastvor šoljice soli u 4 litre vode, a pri samom sadjenju dodati kašiku soli u rupu.

Osim za ruže, gorka so je korisna i za druge biljke poput zimzelenog grmlja...

U suštini, ovaj "neobičan sastojak" iz kuhinje može napraviti veliku razliku u bašti i učiniti da vaše ruže i druge biljke cvetaju bogato tokom cele sezone. 🌹✨

Bonus video: 

 

Komentari (0)
Loading