Gorka so, poznata i kao Epsom so (magnezijum sulfat), može značajno poboljšati rast i cvetanje biljaka, posebno ruža. Ova so bogata je magnezijumom i sumporom, koji su ključni za zdravlje biljaka — magnezijum pomaže u proizvodnji hlorofila, zbog čega su biljke zelenije i bujnije, a sumpor utiče na celokupan razvoj.
Profesor Neil Matson s Univerziteta Cornell objašnjava da, kada lišće žuti, to može značiti nedostatak sulfata, a ako donji listovi žute između vena, biljci fali magnezijum. Iako se ove materije prirodno nalaze u zemljištu, ono može postati siromašno zbog prevelikog korišćenja i sadnje. Za razliku od komercijalnih đubriva koja mogu da se nagomilavaju, gorka so je "bezbedna" jer se ne zadržava u zemlji, pa nema opasnosti da preterate s njenom upotrebom.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Ruže posebno vole ovu so jer postaju jače, imaju više i veće cvetove. Preporučuje se da se u 4 litre vode dodaju 2 kašike soli i time zaliju biljke jednom mesečno. Za ruže možete posuti kašiku soli po tlu na svakih 30 cm visine biljke, na svake dve nedelje. Pre sadnje, korenje ruže možete potopiti u rastvor šoljice soli u 4 litre vode, a pri samom sadjenju dodati kašiku soli u rupu.
Osim za ruže, gorka so je korisna i za druge biljke poput zimzelenog grmlja...
U suštini, ovaj "neobičan sastojak" iz kuhinje može napraviti veliku razliku u bašti i učiniti da vaše ruže i druge biljke cvetaju bogato tokom cele sezone. 🌹✨
Bonus video: