NAJZDRAVIJA NA SVETU Šaka dnevno ove namirnice štiti srce, reguliše težinu i jača imunitet

Slobodanka Ćorić Vesti 31.05.2025 10:48 0

Ako želite hrskavu užinu koja pomaže vašem zdravlju – uzmite šaku pistaća

pistaći

Foto: Rina

Ovaj skromni orašasti plod nije tu samo da vam “prekrati” vreme ispred TV-a – on u sebi nosi pravo blago za srce, kožu, imunitet i liniju. Narodski rečeno: ako želite da budete zdraviji i lepši, a da vas to ni najmanje ne umara, grickajte pistaće!

Zašto su pistaći toliko posebni?

Pistaći sadrže vitamine A, B6, C i E – što znači da čuvaju vaše srce, pomažu telu da se brani od bolesti, održavaju živce “mirnima” i pomažu koži da blista. Bogati su i vlaknima koja čiste creva, pa probava radi kako treba. Osim toga, tu su minerali poput gvožđa (protiv anemije), magnezijuma (za mišiće), kalcijuma (za kosti), cinka (za imunitet) i kalijuma (za srce).

Koliko pistaća treba jesti?

Ne preterujte! Iako pistaći imaju manje kalorija od većine orašastih plodova, najbolje ih je jesti neoljuštene – dok ih čistite, usporićete i verovatno nećete pojesti previše. Šaka dnevno (oko 30 grama) sasvim je dovoljna da osetite njihove blagodeti, a da ne preopteretite organizam.

Dobrobiti pistaća na kratko

  • pomažu kod manjka gvožđa (anemije)
  • regulišu telesnu težinu jer brzo zasite
  • snižavaju “loš” holesterol
  • čuvaju srce i krvne sudove
  • jačaju imunitet
  • štite kožu od spoljašnjih uticaja
  • pomažu kod varenja i probave
  • blagotvorni su za oči i nervni sistem

Kako ih uključiti u ishranu?nergiju.

Salata s pistaćima

Napravite salatu od kuvanog brokolija, kinoe, leblebije, sveže šargarepe i peršuna. Prelijte dresingom od maslinovog ulja, limunovog soka, soli i bibera, a na kraju pospite seckane pistaće za hrskavi, zdrav završni dodir.

Pistaći s jogurtom i medom – desert u čaši

Sastojci:
150 ml grčkog jogurta (ili običnog jogurta, ali gušćeg)
1 kašika meda (ili agavinog sirupa)
 2–3 kašike seckanih pistaća
malo narendanog limunovog ili narandžinog zest-a (po želji)
par svežih malina ili jagoda (ako imaš)

Priprema:
U čašu staviš sloj jogurta.
 Preko pospeš kašiku seckanih pistaća.
Dodaš kašičicu meda (možeš malo i promešati).
Ako imaš, dodaš par malina ili jagoda za svežinu i boju.
Po želji, narendaš malo limunove ili narandžine kore za dodatni miris.


Pistaći nisu samo obična grickalica, već prava mala “fabrika zdravlja” u šaci. Kada sledeći put birate nešto za užinu, zaboravite na čips i slatkiše – dajte prednost ovim zelenim čudotvorcima koji će vas nahraniti iznutra i pomoći vam da se osećate (i izgledate!) bolje.

Komentari (0)
Loading