Kad ne znate šta biste za ručak – uvek se setite jela „na kašiku“, kako bi rekle naše bake. Jedno od takvih jela koje gotovo svi vole jeste – grašak s mesom. A da bi bio savršeno gust i ukusan, domaćice imaju mali trik: dodaju instant krem čorbu od graška!
Potrebni sastojci:
500 g graška
500 g svinjskog mesa (može i piletina)
1 crni luk
1 praziluk (po želji)
1 šargarepa
1 krompir
3 čena belog luka
1 kesica instant krem čorbe od graška
Suvi biljni začin, biber
1 kašičica slatke mlevene paprike
Malo mirođije
2 kašike kečapa
1 kašičica suvog vlašca (po želji)
Priprema:
Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk i praziluk, pa dodajte meso isečeno na kockice. Posolite, pobiberite i dodajte slatku papriku. Po želji možete ubaciti i malo tucane ljute paprike i suvog vlašca.
Kada se meso blago upržilo, dodajte sitno seckan krompir, šargarepu i beli luk. Promešajte, pa ubacite i grašak.
Dodajte malo mirođije, kečap i nalijte vodom tako da sve bude prekriveno. Poklopite i kuvajte na tihoj vatri.
U posebnoj posudi pomešajte kesicu instant čorbe sa toplom vodom, dodajte još malo mirođije i sipajte u šerpu s graškom. Kuvajte još 30 do 45 minuta, dok se sve lepo sjedini i zgusne.
Ovaj grašak se savršeno slaže s kriškom domaćeg hleba ili uz pirinač – a najvažnije je što je zdrav, zasitan i pravi porodični obrok koji greje dušu.
