Ove sireve ne jedete ako vam je holesterol visok: Jedan je pravo čudo za srce

Slobodanka Ćorić Vesti 29.05.2025 15:55 0

Jedna od prvih preporuka kod visokog holesterola je izbacivanje zasićenih masti, a sir se često nađe na listi za izbegavanje

sir

Shutterstock

Holesterol je često prva stvar na koju lekari obrate pažnju kada stigne nalaz krvi. Kada rezultati pokažu povišen nivo “lošeg” holesterola, većina ljudi odmah pomisli: „gotovo je sa sirom“. Međutim, stručnjaci kažu da to nije tako crno-belo. Neke vrste sira možete jesti svakodnevno, bez osećaja krivice i bez rizika po zdravlje.

Holesterol je mast koju naša jetra prirodno proizvodi. Potreban je za izgradnju ćelijskih membrana, sintezu hormona poput testosterona i kortizola, za pravilno funkcionisanje mozga, razvoj fetusa, pa čak i za stvaranje vitamina D. Dakle, nije sam po sebi loš, već problem nastaje kada ga ima previše u organizmu.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Postoje dve vrste holesterola: HDL (dobar) i LDL (loš). Upravo LDL može začepiti krvne sudove i povećati rizik od srčanih bolesti. Ključ za njegovo snižavanje leži, između ostalog, i u ishrani.

Sir nije neprijatelj ako znate šta birate

Jedna od prvih preporuka kod visokog holesterola je izbacivanje zasićenih masti, a sir se često nađe na listi za izbegavanje. Međutim, nutricionistkinja dr. Béatrice de Reynal za francuske medije kaže da potpuna zabrana sira nije potrebna. Ključ je u pametnom odabiru. „Idealno je birati sireve sa manje masti, kao što su lagane verzije mozzarelle, fete ili kozjeg sira. Oni zadovoljavaju želju za sirom, a ne štete zdravlju, naravno, pod uslovom da ne preterujete sa količinom“, ističe ona.

Posebno se preporučuje sveži kozji sir. Ima malo masti, a bogat je vodom i proteinima. Prema rečima stručnjaka, do 30 grama svežeg kozjeg sira dnevno možete jesti bez straha da ćete povećati LDL holesterol, pod uslovom da ostatak ishrane bude uravnotežen. Sa druge strane, najmasniji sirevi – poput parmezana ili ementalera – trebali bi se konzumirati ređe i u manjim količinama jer sadrže više zasićenih masti.

Za dodatnu zaštitu srca, dr. de Reynal savetuje unos omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze u lanenim i konopljinim semenkama i ulju od uljane repice. One pomažu da se poveća nivo dobrog holesterola (HDL) i štite srce.

Komentari (0)