Topao tost za doručak uz slatki ili slani namaza deluje kao nešto najjednostavnije na svetu, ali tost iz restorana često ima neuporedivo bolji ukus od onog koji napravimo kod kuće. Većina ljudi kod kuće radi isto – prvo tostira hleb, pa ga tek onda premaže puterom. Ali to nije dobar način.
Kako se pravi tost u restoranu
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Kuvari u restoranima rade suprotno. Taj mali trik pravi ogromnu razliku: tost bude hrskav spolja, mekan iznutra, a puter se potpuno upije u hleb i dodatno pojačava ukus. Keli Žak, suvlasnica pekare u Nju Orleansu, objasnila je za „Express“ da je trik u tome da se hleb premaže puterom pre nego što se peče. Kaže da se puter na taj način otopi i potpuno upije u hleb, čineći ga ukusnijim.
Ako hleb premažete puterom i zatim ga stavite na gril ili u tiganj, vi ga zapravo "pržite" u puteru. Tako pripremljen tost će biti hrskav spolja, a iznutra mekan, baš kao onaj koji se poslužuje u restoranima. Kod klasične pripreme, gde se hleb prvo tostira pa tek onda maže, puter zapravo omekša spoljašnji sloj i izgubi se taj pravi efekat hrskavosti.
Puter treba da se dobro upije
Puter bi svakako trebalo da bude mekan, kako bi se lakše razmazao po hlebu. Najbolje je izvaditi ga iz frižidera i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi pre pripreme. Takođe, nemojte štedeti na količini – poenta je da se puter dobro upije i da se oseti u svakom zalogaju. Važno: ne stavljajte puter u toster, jer se topi i može izazvati požar. Umesto toga koristite rernu sa gornjim grejačem, tiganj ili fritezu na vreli vazduh (air fryer).
Video: