Aluminijumska folija je osnovni deo očuvanja hrane i najbolji prijatelj svakog kuvara. Od postavljanja plehova za pečenje, do čuvanja ostataka hrane i roštiljanja povrća, aluminijumska folija ima mnoštvo praktičnih primena. Moglo bi se čak reći da je to nepevana heroina kuhinje. Zbog svoje svestranosti, sigurno ne želite da brzo potrošite celu rolnu.
Ali, da li aluminijumska folija može da se ponovo koristi? Da li je to preporučljivo – ili čak bezbedno?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Sajt Martha Stewart se obratio prehrambenom naučniku, profesionalnim kuvarima i stručnjaku za zdravlje kako bismo saznali da li se aluminijumska folija može ponovo koristiti (i kako da je iskoristite na najbolji način).
Da li je bezbedno ponovo koristiti aluminijumsku foliju?
Sjajna vest za sve koji žele da smanje otpad i maksimalno iskoriste svoje kuhinjske materijale je ta da je, pod određenim okolnostima, ponovna upotreba aluminijumske folije potpuno prihvatljiva. „U većini slučajeva, aluminijumska folija može se bezbedno ponovo koristiti“, kaže kuvar i stručnjak za recepte Deniz Litli. „Ali postoje neki važni faktori koje treba uzeti u obzir, u zavisnosti od toga kako je folija korišćena, sa čim je bila u kontaktu i kako je dobro očišćena pre nego što se ponovo koristi.“

Shutterstock
Bez pravilnog čišćenja i pažnje, ponovna upotreba aluminijumske folije može dovesti do mikrobiološke kontaminacije i bolesti izazvanih hranom, prema rečima stručnjaka za prevenciju infekcija Šenin Najton.
Zapravo, ,,osim ako folija nije korišćena isključivo kao pokrivač na sobnoj temperaturi i ako nije došla u kontakt sa ostacima hrane", sertifikovani prehrambeni naučnik Džesika Gavin preporučuje da se aluminijumska folija baci nakon prvog korišćenja. ,,Ovo minimizira rizik od kontaminacije", kaže ona.
Kada ponovo koristiti aluminijumsku foliju
Kada je aluminijumska folija korišćena samo jednom, obično je bezbedno ponovo koristiti—posebno ako je korišćena u ograničenim količinama. Ako je korišćena za pokrivanje suvih, nezasićenih namirnica poput hleba, pečenog povrća ili pečenih proizvoda, može se ponovo koristiti dokle god folija bude u dobrom stanju, kaže Litli.

Shutterstock
Zapamtite: Budite sigurni da je folija korišćena samo blago i da je bez ostataka hrane, vlage, masnoće ili oštećenja. Temeljno izravnajte vašu korišćenu aluminijumsku foliju tokom procesa čišćenja i sušenja, jer „ostaci sredstava za čišćenje ili deterdženata mogu se zaglaviti, posebno ako je folija zgužvana ili ima duboke nabore“, kaže Najton. „Ovi ostaci mogu kasnije preći na hranu, stvarajući rizik od hemijske izloženosti.“ Hrana koja se najbolje čuva u aluminijumskoj foliji
Aluminijumska folija je odlična za umotavanje i čuvanje suvih ili namirnica koje nisu kisele poput skuvanog mesa, pečenog povrća, isečenog avokada i pečenih proizvoda, jer zadržava vlagu, usporava oksidaciju i sprečava neprijatne mirise.

Shutterstock
Čista aluminijumska folija može se ponovo koristiti na nekoliko kreativnih načina. „Zgužvajte je i njom očistite gvozdene tiganje ili staklene posude, ili je koristite za poliranje srebrnog posuđa“, predlaže Gavin. Ako je netaknuta i bez masnoće, može se koristiti i za oblaganje plehova za pečenje.
Kada ne treba ponovo koristiti aluminijumsku foliju
Preporučuje se da se aluminijumska folija ne ponovo koristi u određenim situacijama zbog zdravlja i bezbednosti hrane. Folija se ne bi trebala ponovo koristiti ako je njena čistoća ugrožena.
Ako je aluminijumska folija „zgužvana do neprepoznatljivosti, prekrivena otopljenim sirom ili izgleda kao da je prošla kroz kuhinjsku ratnu zonu, jednostavno je bacite“, savetuje izvršni kuvar Roko Karuli.
Takođe, ne treba ponovo koristiti aluminijumsku foliju u sledećim slučajevima:
- Nemojte ponovo koristiti aluminijumsku foliju ako je razvila suze, bore ili male rupe. Ove nepravilnosti mogu zarobiti čestice hrane i ugroziti zaštitnu barijeru folije, upozorava Gavin. Ovo može povećati rizik od kontaminacije i mogućih bolesti izazvanih hranom. Sveža folija je poželjna za optimalnu sigurnost hrane.
- Ako je aluminijumska folija bila u kontaktu sa sirovim mesom, ribom ili drugim lako pokvarljivim namirnicama, ne treba je ponovo koristiti, kaže Karuli. „Bakterije obožavaju takvo okruženje.“
- Ako je folija korišćena za vrlo kisele namirnice poput paradajza, citrusa ili jela sa sirćetom, najbolje je izbegavati njeno ponovno korišćenje. Kiselina može uzrokovati da folija počne da se razgrađuje, što dovodi do prenosa malih količina aluminijuma u hranu, upozorava Litli.
- Ako je aluminijumska folija vlažna i nepravilno skladištena ili je bila omotana oko hrane duži vremenski period, „može zadržati vlagu i stvoriti okruženje pogodno za rast plesni“, upozorava Knighton. U ovom slučaju, ne treba je ponovo koristiti.
Aluminijumska folija je reciklabilna, ali uvek proverite lokalne propise o reciklaži pre nego što je stavite u kantu za reciklažu, jer se pravila razlikuju od regiona do regiona. Na nekim mestima zahteva se da bude čista i urolana, na primer.

Shutterstock/PawelKacperek
Obavezno je operite kako biste uklonili ostatke pre reciklaže, savetuje Gavin. Ako je aluminijumska folija jako zaprljana masnoćom ili sosom, odbacite je u kantu za smeće, dodaje Litli, jer kontaminirana folija ne može biti efikasno reciklirana.
Hrana koja ne bi trebalo da se čuva u aluminijumskoj foliji
Kako aluminijum reaguje sa kiselinama, izbegavajte čuvanje kiselih namirnica poput paradajza, citrusa i jela sa sirćetom, kao i veoma slanih namirnica. „Iako je rizik nizak, produženi kontakt može izazvati metalni ukus i oštećenje folije“, upozorava Gavin. Ona preporučuje čuvanje kiselih ili slanih namirnica u foliji samo na minimalna vremena i korišćenje hermetičkih staklenih posuda za bolju konzervaciju i sigurnost hrane.
Bonus video: