Horor posle dve kašike paradajza: Dete iz Šapca pomodrelo i oteklo – roditelji u šoku, lekari mu spasavali život

Slobodanka Ćorić Vesti 13.05.2025 13:15 0

Majka iz Šapca podelila jezivu priču iz bolnice

paradajz

Shutterstock

Jedna majka iz Šapca podelila je potresno iskustvo koje je uznemirilo mnoge roditelje širom Srbije – njeno dete je završilo u bolnici nakon što je pojelo samo dve kašike mlevenog paradajza kupljenog na pijaci. Fotografije koje je objavila prikazuju modru kožu i natečeno lice deteta, a sve se odigralo, kako navodi, neposredno nakon konzumacije povrća.

– Dete nikada do sada nije imalo nikakve alergije. Pojelo je dve kriške paradajza i tokom noći završili smo u bolnici – navela je majka, naglašavajući da ovim želi da upozori i druge roditelje da vode više računa.

Kako je objasnila, dete je počelo da otiče, lice je počelo da menja boju, a situacija se brzo pogoršavala.

– Dete je oteklo i pomodrelo, a slika koju objavljujem je posle tri injekcije i ozbiljne lekarske intervencije. Ne smem ni da pomislim šta bi bilo da nismo reagovali odmah – dodala je vidno potresena majka.

Ona veruje da je uzrok ovakve burne reakcije povrće tretirano hemikalijama, što je sve češći problem u sezoni rane proizvodnje, kada se paradajz, jagode i drugo voće i povrće prskaju u velikim količinama da bi izgledali zrelo i privlačno.

 

 

Slične savete podelila je i jedna majka iz Beograda koja tvrdi da su joj pedijatri savetovali da u ovom periodu ne kupuje paradajz ni jagode za dete, jer su upravo te namirnice najčešće prekomerno tretirane pesticidima.

– Ako već moram da ih kupim, obavezno ih potopim u rastvor sode bikarbone i sirćeta, jer jedino tako mogu da budem koliko-toliko sigurna da sam uklonila bar deo otrova – rekla je.

Stručnjaci već godinama upozoravaju da se rani plodovi često prskaju agresivnim hemijskim sredstvima, a sve u cilju brže zrelosti i boljeg izgleda. Iako voće i povrće deluju zdravo na oko, mogu sadržati visoke nivoe pesticida, koji su posebno opasni za decu, trudnice i hronične bolesnike.

Zbog toga lekari i nutricionisti savetuju roditeljima da:

Kupuju sezonske, lokalno uzgajane proizvode kad god je to moguće

Dobro peru i potapaju voće i povrće pre konzumacije (preporučuje se voda sa sodom bikarbonom ili sirćetom)

Izbegavaju uvozno i vansezonsko voće i povrće, jer je ono najčešće hemijski tretirano

Kod najmanjih znakova alergijske reakcije, odmah potraže pomoć lekara

Ova priča iz Šapca služi kao ozbiljno upozorenje, ali i poziv na veću pažnju i odgovornost – kako prodavaca, tako i roditelja. Jer zdrav obrok ne sme da postane razlog za hitnu pomoć.

Komentari (0)
Loading