Ovu ribu ne treba da jedete, iako se prodaje u svim supermarketima: Jeftina je, ali nutricionisti savetuju da je izbegavate

Slobodanka Ćorić Vesti 09.05.2025 10:20 0

Osim što je siromašan omega-3 kiselinama, ova riba sadrži prekomernu količinu omega-6 masnih kiselina koje mogu podstaknuti upalne procese u telu

riba

Shutterstock

Riba koju često nalazimo po niskoj ceni u marketima mogla bi da krije više nego što mislite. Iako izgleda bezazleno i lako se priprema, nutricionisti i stručnjaci za bezbednost hrane sve češće upozoravaju na potencijalne rizike povezane s poreklom i načinom uzgoja ove vrste. Posebno se pod lupom našao pangasius – riba koja dolazi iz industrijski zagađenih voda jugoistočne Azije, a koja zbog svoje pristupačne cene lako završi na trpezama širom sveta.

 

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

U Mekong se svakodnevno ispuštaju otpadne vode iz fabrika kože i hemikalija, kanalizacioni sistemi nisu adekvatno uređeni, a poljoprivredne površine u blizini dodatno zagađuju reku ostacima pesticida i đubriva, objašnjava popularni TSN.

Popularna, a potencijalno štetna

Pangasijus je na tržištu prisutan godinama, a mnogi potrošači ga biraju zbog niske cene i neutralnog ukusa. Ipak, iza tog naizgled bezazlenog fileta kriju se mogući zdravstveni rizici. Osim što je siromašan omega-3 kiselinama, ova riba sadrži prekomernu količinu omega-6 masnih kiselina koje mogu podstaknuti upalne procese u telu. Takođe, zbog zagađenog okruženja u kojem se uzgaja, u njenom mesu često se mogu pronaći tragovi antibiotika i pesticida.

Pored pangasijusa, slične sumnje prate i nilskog grgeča, još jednu vrstu ribe koja dolazi iz tropskih voda. Iako se smatra kvalitetnom ribom, istraživanja pokazuju da meso nilskog grgeča može sadržati olovo i druge teške metale – naročito ako potiče iz zagađenih voda.

Evo nastavka sa preporukama za zdravije riblje alternative:

Zdravije alternative: Koju ribu birati umesto pangasijusa?

Ako želite da izbegnete potencijalno rizične vrste, stručnjaci savetuju da birate ribu iz proverenih izvora i manje zagađenih voda. Evo nekoliko preporuka:

Losos (divlji) – Bogat omega-3 masnim kiselinama, vitaminima D i B12, divlji losos sa severnih okeanskih područja važi za jednu od najzdravijih riba. Pripazite da nije iz uzgoja, jer takva riba može sadržati aditive i antibiotike.

Skuša – Ova masna morska riba obiluje omega-3 kiselinama i ima izražen ukus. Idealna je za pečenje ili pripremu na roštilju.

Sardina – Jeftina, dostupna i vrlo hranljiva. Sardine su male, brzo se razmnožavaju i ne akumuliraju teške metale poput većih riba.

Pastrmka – Posebno ako je iz planinskih potoka ili kontrolisanih uzgajališta. Niskokalorična je, ali bogata nutrijentima.

Oslić – Laka, nemasna riba s blagim ukusom, dobra za decu i sve koji ne vole intenzivan „riblji“ ukus.

Bakalar – Bogat proteinima, a siromašan mastima. Čest izbor tokom posta i u zdravim dijetama.

Saveti pri kupovini ribe:

Birajte ribu sa oznakama o poreklu i sertifikatima o kvalitetu (npr. MSC – Marine Stewardship Council).

Izbegavajte uvoznu ribu bez deklaracije.

Ribu uvek temeljno termički obradite, naročito ako dolazi iz tropskih i uvoznih voda.

Komentari (0)