Kako očistiti zagorelu talandaru? Ova pasta stikida svu masnoću, ima da bude kao nova

Nedeljko Tišanović Vesti 01.05.2025 13:52 0

Talandara ili tanjirača se može za čas posla očistiti sa ovim jednostavnim trikovima.

talandara

Shutterstock/mothelifeStudio

Čišćenje zagorele talandare (gvozdene ili aluminijumske ploče za pečenje) može biti naporno, ali uz pravi pristup biće kao nova. Evo kako da je efikasno očistiš:

🔹 Brzo i temeljno čišćenje: korak po korak

1. Omekšaj naslage

Dok je talandara još topla (ali ne vruća!), prelij je vrelom vodom – pomaže da se ostaci hrane i masnoće odlepe.

Po želji, dodaj malo sode bikarbone – ona pomaže da se razgradi masnoća.

2. Koristi strugač ili žičanu četku

Uzmi metalni strugač, špahtlu ili žičanu četku i mehanički ukloni zagoreli sloj. Ne koristi deterdžente ako je talandara od gvožđa – može se uništiti zaštitni sloj.

3. Napravite pastu za tvrdokorne delove

Pomešaj sodu bikarbonu i malo vode u pastu, nanesi na zagorela mesta, ostavi 15–30 minuta, pa istrljaj žicom.

Za jače čišćenje možeš dodati i sirće, ali pažljivo ako je talandara gvozdena – sirće može nagristi metal ako predugo stoji.

4. Isperi i osuši

Dobro isperi toplom vodom. Nikako ne ostavljaj da se sama suši – odmah je obriši krpom da ne zarđa.

5. Namaži uljem (ako je od gvožđa)

Kada je suva, premaži tanko slojem jestivog ulja (suncokretovo, biljno) da bi sprečio rđu i sačuvao površinu za sledeću upotrebu.


Bonus video: 

 

Komentari (0)
Loading