Kako da budete kralj roštilja za 1. maj: Zaboravite sve što ste znali, 10 pravila do savršenog zalogaja

Slobodanka Ćorić Vesti 28.04.2025 13:15 0

Meso nemojte stalno okretati, niti pritiskati viljuškom

roštilj

Shutterstock

Bliži nam se 1. maj, koji će većina tradicionalno provesti negde u prirodi družeći se s porodicom i prijateljima. Ipak, kakav bi to izlet bio ako se ne bi založio roštilj i ispeklo meso.

Da biste u tome bili pravi majstor, potrebno je da znate nekoliko jednostavnih pravila.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

1. Za dobar roštilj prvo je potrebno da napravite dobar žar, ne previše jak, i da meso bude sočno. Zato ga pre pečenja ostavite da odstoji u marinadi (najbolje u frižideru).

2. Meso pre pečenja mora da se ugreje na sobnoj temperaturi. Nikako ga ne pecite dok je još hladno!

3. Da bi komadi mesa imali finu koricu, uvaljajte ih u krupnu morsku so.

4. Što su komadi mesa tanji, brže će se ispeći središnji deo. Idealna debljina je 1-1,5 cm.

5. Rešetke roštilja namažite slaninom ili uljem i tek onda poslažite meso.

6. Meso nemojte stalno okretati, niti pritiskati viljuškom kako bi ostalo sočno i zadržalo najbolju aromu.

7. Dok je na rešetkama, meso nemojte premazivati marinadama. U njoj je dovoljno odstojalo pre pečenja.

8. Kad bude pečeno, skinite ga s vatre i stavite u poklopljenu posudu da malo odstoji. Tako će svi sokovi ostati u mesu.

9. Ako pre stavljanja u posudu prvo iseckate crni luk, pa na njega stavite meso, sve lagano protresete i sačekate da pre konzumiranja sve zajedno odstoji, oduševićete se njegovim ukusom.

10. Obavezno je imati dobro društvo sa kojima ćete podeliti vrhunski užitak.

Koje meso je najbolje?

Svinjski vrat s pravom nosi titulu kralja roštilja. Ovo masnoćom prošarano parče mesa mora da bude sveže i da pre pečenja nikako ne bude u zamrzivaču. Gurmani kažu da je najbolje kad se takav komad mesa pečen i posoljen stavi u šerpu u koju se prethodno sitno nasecka crni luk i kad se sve to dobro promućka, a meso i luk treba da puste sok.
Belu vešalicu treba usoliti dan ranije, malo je preliti uljem i ostaviti je da do pečenja odstoji u frižideru.
 Mleveno ili roštilj-meso najčešće se kupuje za ovu vrstu pečenja. Ako kupite gotovo meso, u njega umešajte sitno iseckan crni luk i po ukusu takođe malo sveže ljute papričice i biozačina. Tokom pečenja, pljeskavice ili ćevape povremeno treba premazati uljem jer će biti mnogo sočniji.
Piletina je nakon mlevenog mesa najčešća vrsta koju koristimo za roštiljanje. Iskorišćene batake, karabatake, krilca, kao i belo meso takođe treba dan ranije ostaviti da odstoje u marinadi napravljenoj od soli, biozačina, malo slatke aleve paprike i ulja.

Pivo neutrališe otrovne materije mesa s roštilja

Ako ga budete dodali marinadi za meso, neutralisaće kancerogene materije koje mogu nastati tokom roštiljanja. Naime, istraživanje je pokazalo da određeni sastojci marinada koje sadrže pivo mogu smanjiti nivo potencijalno kancerogenih materija pripremljenog mesa.

img
19. 05. 2025 10:11

Glasaj za omiljeno ime maskota na EXPO-u

img
16. 06. 2025 06:10

PRIRODA, MIR I OSVEŽENJE NA DOHVAT RUKE: Najlepša kupališta u Srbiji za savršen dan

img
19. 06. 2025 07:09

BREND AMBASADORI EXPA BIĆE NAJVEĆA DOMAĆA I SVETSKA IMENA Promocija na najbolji mogući način!

img
20. 06. 2025 05:33

"Napumpaju usta, a blato im na štiklama": Kristijan Golubović o sukobu sa Jelenom Karleušom

img
16. 06. 2025 08:16

Pridruži se AdmiralBet floti i iskoristi bonus dobrodošlice kakav zaslužuješ!

img
20. 06. 2025 05:23

Drama na vrhuncu: Indijana odbranila domaći trofej i zakazala majstoricu u finalu NBA lige!

img
20. 06. 2025 05:03

CEO DAN BEZ VODE! Danas slavine suve u ovom delu Beograda, spremite zalihe

img
09. 06. 2025 09:06

Ne propustite sjajnu priliku – još danas! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!

img
19. 06. 2025 08:30

Svakog leta izgorite na suncu i odmor vam presedne? Pronašli smo 3 proizvoda koja štite, garantuju bronzani ten i na popustu su!

img
19. 06. 2025 07:04

BREND AMBASADORI EXPA BIĆE NAJVEĆA DOMAĆA I SVETSKA IMENA Promocija na najbolji mogući način!

img
12. 06. 2025 13:12

Ubedljivo najtraženija destinacija u Africi ovog leta! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!

img
20. 06. 2025 05:22

DEMONSTRIRALI SILU U SAMO 48 SATI! Izraelci pokazali svoju NADMOĆ, njihov cilj - uništiti Iran što brže i efektnije

img
19. 06. 2025 17:44

Komšije sustižu Srbiju – Mađarska završava svoje obaveze oko gasovoda

img
20. 06. 2025 05:32

"Blokaderi nisu srušili vlast, ali jesu svoje karijere" - Gajić: Država nije dužna da isplati profesore koji štrajkuju (VIDEO)

img
20. 06. 2025 05:10

Tramp odobrio direktan udar na Iran! Strašne vesti iz Amerike, svet na korak do potpunog uništenja

img
30. 05. 2025 09:21

Najbolji svetski stejk u novom meniju restorana Grafičar

Komentari (0)