Koju hranu jedu monasi sa Svete Gore, čak i kada poste, jedu malo, a ovo su namirnice koje su često na njihovoj trpezi.
Svetogorski monasi pridržavaju se određenih pravila koja su ustanovljena vekovima, a postoje i pravila i tradicija koja se vezuje za njihov obrok. Oni jedu ukusno, zdravo i jednostavno.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Otac Epifanije Milopotami, kuvar sa Atosa, u jednom intervjuu istakao je da se njihova ishrana sastoji od prirodnih proizvoda koje im daje zemlja Grčka. Smatraju da je upravo taj izbor ono što svakog monaha štiti od bolesti. Konzumiraju hranu bez konzervansa, začina i masti, u malim porcijama i mogućnosti apstinencije.
Monah je objasnio da je u procesu kuvanja najvažniji kvalitet upotrebljenih proizvoda. Takođe, treba da kuvate sa molitvom na usnama i ljubavlju u srcu, tada će jelo biti i ukusno i zdravo. Svetogorski monasi ne jedu meso, umesto toga jedu svežu ribu. U procesu kuvanja, kuvar koristi maslinovo ulje samo u utorak, četvrtak, subotu i nedelju. Bilo koja druga mast u hrani je odsutna (mast, margarin, puter, sos).
Za jačanje organizma piju puno mleka, jedu jaja i sireve, ali uvek se uzdržavaju od takve hrane tokom posta. Jastozi, hobotnice i lignje na njihovim trpezama su retkost, dozvoljene samo u vreme posta da bi se diverzifikovao riblji meni, jer su sve školjke beskrvne. Ali namirnice koje se gotovo uvek mogu naći na njihovoj trpezi jesu šumsko voće i pečurke, kao i zelene salate.
Život svetogorskih monaha je ishrana bez slatkiša i alkohola. Tek povremeno sebi dozvoljavaju halvu i lokum, malo kafe i malo vina. Uz sve to, monasi uživaju u hrani.
„Nisam išao u školu za kuvanje i nemam nikakvu diplomu. Ali, dok sam bio pored starijih, naučio sam kako da pržim luk na laganoj vatri: što se luk duže prži, to će biti ukusniji. Naučio sam i da je za kuvanje bilo kog jela potrebno strpljenje…“ – objasnio je otac Epifanije Milopotamis.
Jedno od najvažnijih pravila ishrane koje poštuju monasi sa Svete Gore jeste da se ne jede puno, pa čak ni za vreme posta. Jedu umereno, onoliko koliko je njihovom telu zaista i potrebno.

Umrla zvezda britanske kinematografije, znamo je iz popularnih serija

Predsednik crno-belih očajan: Gore nije moglo, ali moramo da se borimo u Evropi

Ubedljivo najtraženija destinacija u Africi ovog leta! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!

Usvojen sporazum između Međunarodnog biroa za izložbe i EXPO 2027 Beograd

DEČJI ROMAN O NEOBIČNOJ BIBLIOTECI, MAČKI I ZABORAVLJENIM TAJNAMA: "Izgubljena biblioteka" u prodaji
ŠTA OGNJEN IMA, A NEMAM JA? Boža se prisetio odnosa sa Elenom, ne može da se oporavi od LJUBAVNOG PROMEŠAJA! Naveo NAJGORE I NAJBOLJE cimere!

"AUSTRIJA JE DUGI NIZ GODINA JEDAN OD NAJVAŽNIJIH I NAJPOUZDANIJIH PARTNERA SRBIJE" Ministarka Mesarović zadovoljna privrednom saradnjom dveju zemalja (FOTO)

Pridruži se AdmiralBet floti i iskoristi bonus dobrodošlice kakav zaslužuješ!

Glasaj za omiljeno ime maskota na EXPO-u

NEMA RAZLOGA ZA BRIGU Turska, Egipat i Kipar su bezbedni za putovanje

RUSI PRODIRU SA SEVERA! Puca linija odbrane, pala još dva naselja!

Najbolji svetski stejk u novom meniju restorana Grafičar

Na stotine ljudi u Srbiji pati od retke bolesti: Dostupna inovativna terapija

PRIRODA, MIR I OSVEŽENJE NA DOHVAT RUKE: Najlepša kupališta u Srbiji za savršen dan

Saznajemo od Wayouta: Egipat – Odakle je sve počelo

Ne propustite sjajnu priliku – još danas! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!
