Možete li zamisliti italijanska jela bez bosiljka? Ova začinska biljka omiljena je u mnogim domovima, a osim što je dostupna u prodavnicama, lako je možete uzgojiti i u vlastitom domu – u povrtnjaku ili na terasi.
S obzirom na brojne prednosti koje sa sobom nosi, nemojte biti u nedoumici oko toga hoćete li ove sezone to zaista i učiniti. Bosiljak je poznat po svom intenzivnom mirisu i bogatom ukusu. Osim što oplemenjuje jela, ima i niz lekovitih svojstava – deluje protivupalno, antibakterijski, poboljšava varenje i jača imunitet.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
U narodnoj medicini koristi se i za ublažavanje stresa, glavobolje i probavnih tegoba.

Shutterstock
Ova biljka najbolje uspeva na sunčanom mestu, bilo u vrtu, na terasi ili kuhinjskom prozoru.
Listove treba brati redovno jer to podstiče rast i sprečava biljku da procveta i izgubi aromu.
Bosiljak je najukusniji svež – tada otkriva svoju punu aromu i daje poseban šmek jelima. Ako želite oplemeniti svakodnevne obroke, a sa njim možete napraviti i fantastičnu limunadu.
Limunada s bosiljkom
Bosiljak je zahvalan začin i u poslasticama. Za ovo osvežavajuće piće potrebno vam je 2 limuna, 1 kašika meda, šaka bosiljka i 500 mililitara vode. Bosiljak lagano zgnječite, dodajte ostale sastojke i dobro ohladite. Osvežavajuće i zdravo piće oduševiće vaše ukućane i goste.
Bonus video: