Možete li zamisliti italijanska jela bez bosiljka? Ova začinska biljka omiljena je u mnogim domovima, a osim što je dostupna u prodavnicama, lako je možete uzgojiti i u vlastitom domu – u povrtnjaku ili na terasi.
S obzirom na brojne prednosti koje sa sobom nosi, nemojte biti u nedoumici oko toga hoćete li ove sezone to zaista i učiniti. Bosiljak je poznat po svom intenzivnom mirisu i bogatom ukusu. Osim što oplemenjuje jela, ima i niz lekovitih svojstava – deluje protivupalno, antibakterijski, poboljšava varenje i jača imunitet.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
U narodnoj medicini koristi se i za ublažavanje stresa, glavobolje i probavnih tegoba.

Shutterstock
Ova biljka najbolje uspeva na sunčanom mestu, bilo u vrtu, na terasi ili kuhinjskom prozoru.
Listove treba brati redovno jer to podstiče rast i sprečava biljku da procveta i izgubi aromu.
Bosiljak je najukusniji svež – tada otkriva svoju punu aromu i daje poseban šmek jelima. Ako želite oplemeniti svakodnevne obroke, a sa njim možete napraviti i fantastičnu limunadu.
Limunada s bosiljkom
Bosiljak je zahvalan začin i u poslasticama. Za ovo osvežavajuće piće potrebno vam je 2 limuna, 1 kašika meda, šaka bosiljka i 500 mililitara vode. Bosiljak lagano zgnječite, dodajte ostale sastojke i dobro ohladite. Osvežavajuće i zdravo piće oduševiće vaše ukućane i goste.
Bonus video: